Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Muncă

    Care este secretul celei mai scumpe cafele din lume?

    24/10/20253 Mins Read59
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cercetătorii indieni au aflat cum se modifică boabele de cafea după ce trec prin sistemul digestiv al unui mic mamifer tropical și de ce acest proces le schimbă gustul, transmite MediaFax.

    Cea mai scumpă cafea din lume, cunoscută sub numele de kopi luwak, provine, literalmente, din excrementele unui mic mamifer din Asia de Sud, numit civetă de palmier asiatică (Paradoxurus hermaphroditus). Deși procesul pare neobișnuit, cercetarea arată că digestia animalului are un rol esențial în transformarea chimică a boabelor.

    Cum ia naștere cafeaua de lux

    În sălbăticie, civeta alege instinctiv cele mai bune și mai coapte fructe de cafea, le mănâncă, iar boabele nedigerate sunt eliminate ulterior. După curățare și prăjire, acestea devin ingredientul unei cafele de lux, care se vinde cu peste 1.000 de dolari kilogramul.

    Una dintre cele două principale specii de cafea cultivate în lume, apreciată pentru conținutul ridicat de cofeină și gustul mai intens, este soiul Robusta. O echipă de la Universitatea Centrală din Kerala – India, condusă de zoologul Palatty Allesh Sinu, a comparat boabe de Robusta proaspete cu cele extrase din excrementele civetelor sălbatice de pe cinci plantații indiene. Potrivit Science Alert, rezultatele au fost surprinzătoare: boabele „post-civetă” erau mai mari și mai bogate în grăsimi, deși nivelurile de cofeină și proteine rămâneau similare.

    „Cafeaua de civetă”, chimic diferită

    Analiza chimică a arătat că boabele trecute prin sistemul digestiv al animalului conțin niveluri mai ridicate de acid caprilic și esteri metilici ai acestuia – compuși naturali care se găsesc în lapte și în uleiul de cocos și care oferă cafelei o aromă mai intensă și o notă cremoasă, asemănătoare produselor lactate.

    „Observațiile susțin ipoteza că procesul digestiv al civetei, care implică fermentația naturală și acțiunea enzimatică, modifică compoziția chimică a boabelor, intensificând aroma și contribuind la caracterul senzorial unic al cafelei de civetă”, explică autorii în studiul publicat în revista Scientific Reports.

    Latura crudă a luxului

    Totuși, dincolo de descoperirea științifică, există și o parte întunecată: pentru a produce această exorbitantă cafea la scară comercială, multe dintre aceste animale exotice sunt ținute în cuști înguste, hrănite forțat doar cu boabe de cafea și lipsite de libertatea de a-și urma comportamentele naturale.

    Cercetătorii speră ca noile descoperiri să permită reproducerea procesului natural de fermentație fără să mai fie folosite animale captive, deschizând calea către metode mai etice și sustenabile de producție. Ei spun că, înțelegând științific procesul chimic care are loc în sistemul digestiv al civetei, producătorii ar putea recrea aceleași efecte prin metode artificiale.

    Echipa continuă cercetările pentru a înțelege mai bine compușii care dau acestei cafele aroma unică și pentru a dezvolta metode prin care autenticitatea ei să poată fi verificată ușor și corect.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    RECOMANDATE 26/12/2025

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Populare în ultima lună
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025106 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202598 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202582 Views
    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei
    26/12/202572 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 26/12/20252 Mins Read25 Views

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Atunci când organismul este slăbit de o viroză, gripă sau altă infecție, modul în care…

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Te simți obosit iarna? Încearcă 7 remedii eficiente pentru mai multă energie

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.