Oamenii de știință informează cu ingrijorare despre o posibilă vară „catastrofală” pentru culturi, pe măsură ce seceta se agravează în Europa. Cel mai recent raport al Observatorului European pentru Secetă conturează un tablou îngrijorător al secetei care afectează sudul, estul și centrul Europei, transmite Euronews.
Peninsula Iberică se confruntă cu cele mai critice condiții, înregistrând mai multe avertizări de nivel roșu – consecința unor perioade alternante de secetă și precipitații intense în timpul iernii și primăverii.
În 2023, Spania a fost deja țara cu cea mai extinsă suprafață afectată de secetă – 34.000 km², urmată de Polonia cu 24.000 km² și Lituania cu 20.000 km².
În același timp, avertizările de nivel portocaliu acoperă zone întinse din Italia, Grecia, Cipru, Polonia, Belarus, cea mai mare parte a Ucrainei, dar și Irlanda, Scoția și câteva regiuni din Germania și Franța.
Cipru se confruntă cu o situație critică
Potrivit celui mai recent Water Exploitation Index (Indice de Exploatare a Apei), consumul de apă dulce a atins un nivel record de 5,8% din resursele totale disponibile. Valorile care depășesc 20% sunt, în general, considerate un semnal clar al penuriei de apă.
Cipru se află de departe în cea mai gravă situație, utilizând 71% din rezervele sale de apă dulce, urmat de Malta cu 34% și România cu 21%.
Letonia, Croația, Suedia, Slovacia, Lituania, Slovenia, Finlanda și Luxemburg au înregistrat valori sub 1% la indicele WEI+, ceea ce indică faptul că nu se află în condiții de stres hidric.
Cei mai mari consumatori
Privind tendințele din deceniul 2012–2022, Italia a înregistrat cea mai mare creștere a consumului de apă dulce – aproape 7%, urmată de Turcia cu aproape 6% și Malta cu 4%.
„Până la mijlocul secolului, se estimează că frecvența și intensitatea valurilor de căldură și a secetelor vor crește în majoritatea regiunilor Europei. Este așadar esențial ca practicile de gestionare a terenurilor să fie adaptate corespunzător, iar strategiile de adaptare ale UE și ale statelor membre să fie implementate eficient”, avertizează Agenția Europeană de Mediu.
„Apele uzate nu sunt o problemă”
La cea mai recentă reuniune, țările Med9 – Franța, Croația, Cipru, Grecia, Italia, Malta, Portugalia, Slovenia și Spania – au propus soluții pentru combaterea secetei, precum sisteme inteligente de irigații, tehnologii de protecție a culturilor, sisteme de conservare a apei și utilizarea culturilor modificate genetic.
Însă Banca Europeană de Investiții consideră că cheia este intensificarea reciclării apelor uzate.
„Peste 80% din apele uzate sunt risipite. Apele uzate nu sunt o problemă. Ele reprezintă o sursă extrem de valoroasă de apă, nutrienți și energie. Trebuie să schimbăm modul în care le tratăm și să facem din recuperarea resurselor din apele uzate o prioritate”, a declarat Maria Diamanti, expert în domeniul apei în cadrul băncii.