Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Mediu

    Studiu: Peste jumătate dintre ambalajele utilizate în industria alimentară ar putea fi reduse sau înlocuite complet

    02/11/20244 Mins Read11
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Într-o lume în care poluarea cu plastic a devenit o problemă globală, o soluție aparent simplă, dar extrem de eficientă, câștigă tot mai mult teren – reducerea ambalajelor din plastic. Conform unui studiu recent comandat de DS Smith, o firmă de ambalaje din hârtie, peste jumătate (51%) dintre ambalajele utilizate în industria alimentară din Marea Britanie ar putea fi reduse sau înlocuite complet. Această schimbare ar contribui semnificativ la scăderea poluării cu plastic, un material care nu se descompune natural și poate persista în mediu timp de până la 1.000 de ani, notează publicația Food and Wine.

    Studiul a fost realizat pe baza unei analize ample de teren, care a inclus un audit al utilizării plasticului pe 1.500 de produse alimentare și băuturi, în primele cinci mari lanțuri de supermarketuri din șase țări europene: Franța, Germania, Italia, Spania, Polonia și Regatul Unit. Pe lângă analiza produselor, cercetătorii au realizat și un „index al ambalajelor de plastic” ce reflectă gradul de utilizare a plasticului în coșul mediu de cumpărături.

    Rezultatele arată că majoritatea produselor ambalate în plastic din coșul de cumpărături provin din alimente procesate, cum ar fi mesele gata preparate și kiturile de masă (90%), produse de panificație, orez și cereale (89%), lactate (83%), carne și pește (80%).

    Plasticul – o problemă globală urgentă

    Poluarea cu plastic are consecințe devastatoare asupra mediului și sănătății umane. Organizația Națiunilor Unite subliniază că „46% din deșeurile de plastic ajung la groapa de gunoi, în timp ce 22% sunt gestionate necorespunzător și devin gunoaie. Spre deosebire de alte materiale, plasticul nu se biodegradează. Poate dura până la 1.000 de ani pentru a se descompune, astfel încât, atunci când este aruncat, se acumulează în mediu până când ajunge la un punct critic. Această poluare sufocă viața marină, degradează solurile și otrăvește apele subterane”.

    Problema plasticului nu este doar una de mediu, ci și una economică și socială, deoarece afectează sănătatea populației și ecosistemele de care depindem. Din acest motiv, presiunea pentru reducerea ambalajelor din plastic a crescut atât din partea consumatorilor, cât și a mediului de afaceri.

    Angajamentul industriei alimentare

    Studiul DS Smith a inclus și un sondaj realizat în rândul a 300 de profesioniști din industria alimentară și a băuturilor, în poziții de conducere legate de ambalare. Rezultatele au arătat că aproape toți respondenții (98%) au afirmat că firmele lor sunt angajate în reducerea ambalajelor de plastic, iar 60% dintre aceștia trebuie să atingă obiective voluntare de sustenabilitate în mai puțin de doi ani. Totuși, două provocări majore rămân: costul ridicat al materiilor prime și teama că schimbările nu vor fi apreciate de consumatori.

    Cu toate acestea, temerile că utilizatorii ar putea fi reticenți la schimbare par să fie nefondate. Un studiu realizat de Harvard Business Review în 2023 arată că generațiile Z și Millennials sunt cu 27% mai predispuse să achiziționeze produse de la branduri preocupate de impactul lor asupra mediului și societății. Pe măsură ce puterea de cumpărare a acestor generații va crește, această tendință va juca un rol major în deciziile de marketing ale companiilor, cu o sumă estimată de 68 de trilioane de dolari transferată de la generația Baby Boomers către generațiile mai tinere până în 2030.

    Soluții și acțiuni necesare

    Potrivit lui Miles Roberts, directorul executiv DS Smith, reducerea impactului asupra planetei este un pas necesar și moral: „Credem că Guvernul poate și ar trebui să fie mai exigent cu noi toți. Eliminarea treptată a anumitor tipuri de plastic ar putea crea un teren de joc echitabil, care să încurajeze inovația și să genereze concurență sănătoasă pentru a înlocui plasticul”.

    Aceste eforturi ar putea fi completate de promovarea unor soluții durabile, precum utilizarea ambalajelor reciclabile și biodegradabile și de implementarea unor măsuri care să susțină lanțuri de aprovizionare ecologice. În acest fel, industria alimentară are șansa de a reduce impactul negativ asupra mediului, protejând totodată sănătatea consumatorilor și a generațiilor viitoare.

    Articol preluat: G4Food

    plastic poluarte poluare reciclare plastic

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 13/06/2025

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Gastronomie 13/06/2025

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Mediu 13/06/2025

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/20251.048 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025650 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025211 Views
    Meningococul: ce trebuie să știi despre această infecție. Cum recunoști simptomele și ce poți face
    04/06/2025161 Views
    Recomandate
    Gastronomie 13/06/20254 Mins Read49 Views

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ardeii grași sunt acele legume colorate și crocante care apar peste tot, în taco, pizza,…

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Copiii pot avea frecvent probleme digestive în sezonul cald și în călătorii. Cum știi că cel mic este deshidratat și ce măsuri trebuie să iei?

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.