Temperaturile în creștere, fenomenele climatice extreme, fitopatologiile și aprovizionarea instabilă cu apă: acestea sunt doar o parte dintre factorii care influențează un sector agroalimentar în continuă evoluție, din Italia. Avocado, mango și alte culturi tropicale înlocuiesc, în prezent, citricele din Sicilia, Calabria și Apulia. Piersicile, cireșele și perele suferă și ele, în timp ce culturile de grâu și tomatele sunt în creștere, arată publicația italiană Cibotoday.
Urmează podgoriile care se extind mai spre nord, atât în latitudine, cât și în altitudine, atingând 1.200 de metri, și plantațiile de măslini care urcă pe Alpi, în provincia Sondrio.
Totodată, în regiuni precum Campania, Apulia și Calabria, care sunt responsabile pentru aproape toată producția italiană de smochine, au înregistrat o diminuare drastică a suprafeței agricole dedicate cultivării smochinelor, începând cu perioada postbelică.
Există mai multe motive care contribuie la acest declin, potrivit Cibotoday. Pe de o parte, scăderea cererii de fructe proaspete – este un fruct delicat și greu de transportat și complexitatea gestionării terenurilor, în special în momentul recoltării.
Cibotoday scrie că depopularea zonelor rurale crește din cauza rentabilității scăzute și a anotimpurilor necontrolabile.
Proiectul Agrofig al universităților mediteraneene
Se pornește de la rolul său istoric în agricultură Agrofi „Promovarea beneficiilor agroforestiere prin cultivarea smochinului zona mediteraneeană”, un proiect european promovat de Prima, un parteneriat pentru cercetare și inovare în regiunea mediteraneeană.
Acesta este condus de Universitatea din Pisa, în frunte cu grupul de cercetare în genomică vegetală al Departamentului de științe agricole, alimentare și agroecologice, dar implică, de asemenea, Centrul de cercetare științifică și tehnologică Extremadura din Spania, Universitatea El Manar din Tunis din Tunisia, Universitatea Aydın Adnan Menderes din Turcia și ferma demonstrativă I giardini di Pomona din Brindisi.
„Scopul nostru este de a utiliza tehnici genomice pentru a caracteriza și selecta cele mai bune soiuri și de a relansa această cultură arboricolă, deosebit de rezistentă și bogată din punct de vedere nutrițional”, afirmă Tommaso Giordani, profesor la Universitatea din Pisa,
Posibilitatea smochinului de a proteja și reînnoi zonele rurale
Caracteristicile care îi determină pe agricultorii italieni să reconsidere importanța smochinului, ca o cultură strategică de viitor, sunt capacitatea acestuia de a se adapta la condiții dificile și medii uscate, calcaroase și saline. Smochinul are rădăcini care se infig adânc în sol, în căutarea apei, împiedicând în același timp eroziunea solulurilor.
De asemenea, acesta atrage polenizatori și animale sălbatice, stimulând biodiversitatea, și promite oportunități economice noi pentru micii fermieri, arată Cibotody.
În plus, având în vedere patrimoniul istoric pe care îl exprimă și potențialul său peisagistic, poate fi o pârghie pentru turismul din zonele rurale ale italie.
La nivel științific, Agrofig va analiza variabilitatea genetică a smochinului italian și va evalua impactul cultivării asupra agronomiei, economiei și microbiologiei solului. Acest lucru va fi realizat și în asociere cu alte specii erbacee, din perspectiva agroforestierei.
Proiectul începe cu o finanțare de peste 850.000 de euro pentru o perioadă de trei ani, oferind continuitate proiectului Figgen, un alt proiect privind smochinii coordonat anterior de Giordani, potrivit Cibotoday.