Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Mediu

    Schimbările climatice cresc mortalitatea și fiabilitatea alimentelor, avertizează experții

    03/11/20242 Mins Read3
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email
    Schimbările climatice, determinate de emisiile de combustibili fosili, ridică temperaturile la noi cote periculoase, înrăutățind seceta și securitatea alimentară, se arată într-un nou raport al medicilor și experților în sănătate, scrie Reuters. 
    Vârstnicii sunt deosebit de vulnerabili, numărul deceselor legate de căldură la persoanele de peste 65 de ani au ajuns, în 2023, la un nivel cu 167% peste numărul de astfel de decese din anii 1990.
    Fără schimbările climatice, cercetătorii s-ar fi așteptat ca acest număr să crească cu 65% față de anii 1990, se arată în raport.

    „De la an la an, decesele direct asociate cu schimbările climatice sunt în creștere. Căldura afectează și creșterea bolilor și patologiilor asociate cu expunerea la căldură”, a declarat Marina Belén Romanello, director executiv al Lancet Countdown, (raport anual bazat pe munca a zeci de experți, instituții academice și agenții Organizației Națiunilor Unite)

    De exemplu, persoanele care fac exerciții în aer liber sunt din ce în ce mai expuse riscului, a spus ea. Companiile se confruntă cu o capacitate limitată de lucru în aer liber.
    Căldura extremă din 2023 a costat lumea aproximativ 512 miliarde de ore potențiale de muncă, în valoare de sute de miliarde de dolari în venituri potențiale, potrivit raportului.
    „Similar cu ceea ce am văzut cu pandemia COVID-19, lucrătorii cheie tind să fie cei mai expuși și incapabili să se protejeze la fel de ușor în timpul valurilor de căldură, cum ar fi cei care lucrează într-unul dintre numeroasele noastre spitale fără aer condiționat sau lucrătorii în construcții în aer liber”, a declarat Nathan Cheetham de la King’s College London într-o declarație.
    Având în vedere că până la 48% din suprafața terestră a lumii s-a confruntat cu condiții de secetă extremă anul trecut, cercetătorii au spus că aproximativ 151 de milioane de oameni se vor confrunta cu insecuritate alimentară ca urmare, comparativ cu anii 1981-2010.
    Ploile extreme de anul trecut au afectat aproximativ 60% din terenuri, declanșând inundații și crescând riscurile de contaminare a apei sau boli infecțioase.
    Autorii studiului au îndemnat viitorul summit climatic al ONU, COP29, să direcționeze finanțarea climatică către sănătatea publică. Discuțiile COP29 încep pe 11 noiembrie la Baku, Azerbaidjan.
    Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut marți țărilor să „vindece boala inacțiunii climatice prin reducerea utilizării combustibililor fosili și a emisiilor pentru a crea un viitor mai echitabil, mai sigur și mai sănătos pentru toți”.
    poluare schimbări climatice

    Articole asemănătoare

    Mediu 12/05/2025

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Mediu 12/05/2025

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    RECOMANDATE 12/05/2025

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.075 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025248 Views
    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani
    07/05/2025136 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025109 Views
    Recomandate
    Mediu 12/05/20252 Mins Read7 Views

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

     Plantele aromatice se încadrează bine în spații mici, tocmai de aceea, dacă trăiești la bloc,…

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Conservarea căpșunilor: 5 moduri de a le consuma tot anul

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.