Schimbările climatice, determinate de emisiile de combustibili fosili, ridică temperaturile la noi cote periculoase, înrăutățind seceta și securitatea alimentară, se arată într-un nou raport al medicilor și experților în sănătate, scrie Reuters.
Vârstnicii sunt deosebit de vulnerabili, numărul deceselor legate de căldură la persoanele de peste 65 de ani au ajuns, în 2023, la un nivel cu 167% peste numărul de astfel de decese din anii 1990.
Fără schimbările climatice, cercetătorii s-ar fi așteptat ca acest număr să crească cu 65% față de anii 1990, se arată în raport.
„De la an la an, decesele direct asociate cu schimbările climatice sunt în creștere. Căldura afectează și creșterea bolilor și patologiilor asociate cu expunerea la căldură”, a declarat Marina Belén Romanello, director executiv al Lancet Countdown, (raport anual bazat pe munca a zeci de experți, instituții academice și agenții Organizației Națiunilor Unite)
De exemplu, persoanele care fac exerciții în aer liber sunt din ce în ce mai expuse riscului, a spus ea. Companiile se confruntă cu o capacitate limitată de lucru în aer liber.
Căldura extremă din 2023 a costat lumea aproximativ 512 miliarde de ore potențiale de muncă, în valoare de sute de miliarde de dolari în venituri potențiale, potrivit raportului.
„Similar cu ceea ce am văzut cu pandemia COVID-19, lucrătorii cheie tind să fie cei mai expuși și incapabili să se protejeze la fel de ușor în timpul valurilor de căldură, cum ar fi cei care lucrează într-unul dintre numeroasele noastre spitale fără aer condiționat sau lucrătorii în construcții în aer liber”, a declarat Nathan Cheetham de la King’s College London într-o declarație.
Având în vedere că până la 48% din suprafața terestră a lumii s-a confruntat cu condiții de secetă extremă anul trecut, cercetătorii au spus că aproximativ 151 de milioane de oameni se vor confrunta cu insecuritate alimentară ca urmare, comparativ cu anii 1981-2010.
Ploile extreme de anul trecut au afectat aproximativ 60% din terenuri, declanșând inundații și crescând riscurile de contaminare a apei sau boli infecțioase.
Autorii studiului au îndemnat viitorul summit climatic al ONU, COP29, să direcționeze finanțarea climatică către sănătatea publică. Discuțiile COP29 încep pe 11 noiembrie la Baku, Azerbaidjan.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut marți țărilor să „vindece boala inacțiunii climatice prin reducerea utilizării combustibililor fosili și a emisiilor pentru a crea un viitor mai echitabil, mai sigur și mai sănătos pentru toți”.