Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați: surse, beneficii și recomandări

    „Focul caută întotdeauna punctul slab.” Sfaturile unui pompier pentru a sărbători în siguranță

    Ce gătești săptămâna aceasta? Idei simple și gustoase pentru fiecare zi

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Mediu

    Roșiile Siccagno: cum se cultivă în Sicilia fără irigație. Sunt udate doar la plantare

    08/04/20252 Mins Read48
    Foto: totelia.it
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    În Sicilia, Italia, fermierii au descoperit o metodă unică de cultivare a roșiilor care nu necesită irigare: roșia siccagno. Acest tip de roșie este cultivat în mod tradițional într-o zonă specifică a insulei, de la Valledolmo la Marianopoli, în provinciile Caltanissetta și Palermo, scrie LifeGate. 

    Roșia siccagno nu este o varietate specifică de roșie, ci mai degrabă un mod de cultivare care presupune utilizarea solului sicilian pentru a crește plantele fără irigare. Termenul „siccagno” provine din cuvântul italian „secco”, care înseamnă „uscat”, iar roșiile sunt cultivate în mod special pentru a beneficia de umiditatea naturală a solului și a altor condiții atmosferice din zona respectivă.

    Fermierii sicilieni care cultivă roșii siccagno își bazează practicile pe o tehnică „ancestrală” care profită de caracteristicile solului, menținând un echilibru natural între argilă și nisip, care ajută la reținerea apei. Aceasta permite roșiilor să crească fără necesitatea unui sistem de irigare, economisind resursele de apă, dar și contribuind la dezvoltarea unor roșii cu caracteristici deosebite.

    Fermierii utilizează o combinație de condiții naturale, cum ar fi temperaturile mai ridicate pe timpul zilei și reci pe timpul nopții, precum și vânturile care bat frecvent în această regiune.

    Acestea sunt plantate manual și tratate ecologic, fără utilizarea îngrășămintelor chimice sau a substanțelor sintetice, roșiile fiind protejate de dăunători prin metode naturale, cum ar fi aplicarea de sulf pentru prevenirea atacurilor fungice.

    Roșiile siccagno sunt recunoscute pentru dimensiunile lor mai mici. Acestea au o culoare roșie vibrantă, iar pulpa este extrem de concentrată, având un conținut ridicat de zaharuri naturale și antioxidanți, cum ar fi licopenul, vitamina A și vitamina C, acestea se recoltează între lunile iulie și octombrie.

    roșii crescute fără apă Roșiile Siccagno

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 15/12/2025

    Alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați: surse, beneficii și recomandări

    RECOMANDATE 15/12/2025

    „Focul caută întotdeauna punctul slab.” Sfaturile unui pompier pentru a sărbători în siguranță

    Gastronomie 15/12/2025

    Ce gătești săptămâna aceasta? Idei simple și gustoase pentru fiecare zi

    Populare în ultima lună
    Un covor tradițional țesut manual, salvat de la gunoi, își caută acum un nou stăpân
    08/12/2025910 Views
    Când începe vacanța de iarnă la elevi și câte zile libere vor avea cetățenii
    11/12/2025831 Views
    „Floarea Vieții”: documentarul despre frumusețea rurală pe cale de dispariție. „Ne-am propus să analizăm formele caselor și modul în care oamenii le decorează”
    09/12/2025386 Views
    A fost anunțată lista concurenților Eurovision Moldova 2026. Satoshi, printre participanți
    11/12/2025257 Views
    Recomandate
    Gastronomie 15/12/20254 Mins Read22 Views

    Alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați: surse, beneficii și recomandări

    Proteinele sunt unul dintre principalii macronutrienți de care avem nevoie în fiecare zi, alături de…

    „Focul caută întotdeauna punctul slab.” Sfaturile unui pompier pentru a sărbători în siguranță

    Ce gătești săptămâna aceasta? Idei simple și gustoase pentru fiecare zi

    Călătorești în Italia? Află unde poți gusta înghețată caldă

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați: surse, beneficii și recomandări

    „Focul caută întotdeauna punctul slab.” Sfaturile unui pompier pentru a sărbători în siguranță

    Ce gătești săptămâna aceasta? Idei simple și gustoase pentru fiecare zi

    Cele mai populare

    Un covor tradițional țesut manual, salvat de la gunoi, își caută acum un nou stăpân

    Când începe vacanța de iarnă la elevi și câte zile libere vor avea cetățenii

    „Floarea Vieții”: documentarul despre frumusețea rurală pe cale de dispariție. „Ne-am propus să analizăm formele caselor și modul în care oamenii le decorează”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.