Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Mediu

    Risipa alimentară în R. Moldova este alarmantă, în timp ce peste 1 milion dintre moldoveni nu-și permit să aibă hrana necesară

    18/04/20254 Mins Read13
    Foto: forbes.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Numărul cetățenilor moldoveni care nu au suficiente posibilități de a se alimenta este de 564 de mii sau 23,5% din populația țării. Numărul celor care nu-și permit alimentele coșului minim alimentar este de 1 milion 248 de mii sau 52% dintre moldoveni. Cetățenii care nu-și permit alimentele coșului minim sănătos este de 1 milion 886 de mii sau 78,6% din populație. Sunt date ale unei cercetări realizate de către profesorii de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și analizate vineri, 11 aprilie, 2025, de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”, în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

    Potrivit expertului, indicele risipei alimentare în 2025 este, estimativ, de 92,1 față de 93,4 în 2024. Risipa alimentară per capita este de 71 kg față de 76 kg în 2021. Pe țară este de 180 mii de tone anual sau minus 12,5 kg față de 2021. Această risipă poate fi echivalată cu 3 mii de vagoane marfare pe o lungime de 40 km. Produse alimentare recuperate a fost de 260 de tone de către Banca de Alimente, echivalentul a 4,5 vagoane marfare sau 0,15% din produsele risipite și aruncate.

    Ponderea cheltuielilor bugetelor gospodăriilor pentru produsele alimentare în Ucraina este de 42%; în Republica Moldova în 2021 a fost 42%, iar în 2025 este estimată să fie la nivel de 39,9%. În Bosnia și Herțegovina este la nivel de 31,3%; Muntenegru – 27%; Letonia – 20,6%; Bulgaria – 20,2%; Slovacia – 19,6%; Austria – 10,4%; Luxembourg – 9,4%; Irlanda – 8,6%; SUA – 6,5%; media UE – 13%.

    Veaceslav Ioniță spune că 20% cei mai bogați moldoveni, din mediul urban, cheltuie pe alimente 27,7%, iar cei mai bogați din mediul rural – 34,7%. Următorii 20% dintre moldovenii cu venituri acceptabile, din mediul urban, cheltuie 39,6%, iar cei din mediul rural – 43,8%. 20% dintre moldovenii din clasa medie, din mediul urban, cheltuie – 44,5%, iar din mediul rural – 47,6%. 20% dintre moldovenii, din mediul urban, care trăiesc aproape de minimum de existență cheltuie – 49,3%, iar cei din mediul rural – 51,9%. 20% cei mai săraci moldovenii, din mediul urban, cheltuie – 50,7%, iar cei din mediul rural – 56,2%. Media națională, pentru mediul urban este de 34,4%, iar pentru mediul rural – 46,6%.

    Cu referire la risipa gospodăriilor casnice din alte țări, economistul a menționat că în Portugalia se risipește 124 kg/per capita/anual; în Elveția – 119; Serbia – 108; Republica Moldova – 71; Ucraina – 69; România – 67; Țările de Jos – 59; Slovenia – 36; Federația Rusă – 33; Bulgaria – 26 kg/per capita/anual.

    „Într-o țară săracă, cum este Republica Moldova, având un grad ridicat al risipei alimentare, este un lucru grav. Consumatorii casnici risipesc în proporție de 40%; sectorul de producție – 25%; sectorul de procesare – 20%; sectorul comercial – 15%”, a menționat economistul

    Pe regiuni, pierderile și risipa de produse alimentare în America de Nord este estimată la 280-300 kg/anual/per capita, în Europa – 270-290; Asia industrializată – 220-240; America Latină – 220-230; Africa – 160-210; Asia de Sud și Sud-Est – 120-140; iar în Republica Moldova – 70-80.

    Cei mai mulți bani în 2024, circa 39,9%, au fost cheltuiți pe produse alimentare și băuturi nealcoolice, însă real s-au consumat 34,9%. La gunoi au ajuns 5%.

    Pentru servicii comunale s-au cheltuit 17,2% din veniturile gospodăriei; pentru îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%; transport – 7,6%; deservirea locuinței – 5,4%; sănătate – 4,5%; telecomunicații –3,9%; recreere și cultură – 3,1%; restaurante și hoteluri – 3%; băuturi alcoolice și tutun – 1,9%; educație – 1,3%. Produsele alimentare risipite și pierdute în 2024 a fost evaluate la 20,5 mild/lei, iar în 2025, estimativ va ajunge la 22,3 mild/lei.

    Produse procurate și aruncate de către populație în 2024 au fost evaluate la 7 mild/lei, iar 2025 sunt estimate să ajungă la 7,6 mild/lei.

    Articole asemănătoare

    Muncă 23/05/2025

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Gastronomie 23/05/2025

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Muncă 23/05/2025

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025139 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/2025113 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202580 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202576 Views
    Recomandate
    Muncă 23/05/20253 Mins Read3 Views

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Roșia neagră, o varietate de tomate care atrage prin culoarea sa neobișnuită și gustul intens,…

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.