Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Rock și generozitate: un tablou semnat de Scorpions, va fi scos la o licitație caritabilă

    Cum arată noile iPhone 17: modelul Air, cel mai subțire iPhone creat vreodată. De la cât pornesc prețurile

    Apa potabilă, mai sigură: Noi reguli pentru materialele care o pot contamina

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Mediu

    Noi reguli pentru Statele UE: Risipa alimentară trebuie redusă cu 30%

    10/09/20253 Mins Read10
    Sursa foto: greenqueen.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Parlamentul European a adoptat marți, 9 septembrie, o lege care vizează reducerea risipei alimentare și a deșeurilor textile, în special din industria fast fashion.

    Eurodeputaţii au aprobat, fără amendamente, textul negociat anterior cu statele membre.

    Potrivit datelor Comisiei Europene, fiecare european generează 132 kg de deşeuri alimentare şi 12 kg de deşeuri de îmbrăcăminte şi încălţăminte pe an.

    Ce presupun noile reglementări

    Noua lege introduce obiective obligatorii de reducere a risipei alimentare, care trebuie îndeplinite la nivel naţional până la 31 decembrie 2030: 10% din prelucrarea şi producţia de alimente şi 30% pe cap de locuitor din comerţul cu amănuntul, restaurante, servicii alimentare şi gospodării.

    Aceste obiective vor fi calculate în comparaţie cu cantitatea generată ca medie anuală între 2021 şi 2023. În urma solicitării Parlamentului, ţările UE vor trebui să ia măsuri pentru a se asigura că operatorii economici care au un rol semnificativ în prevenirea şi generarea de risipă alimentară (care urmează să fie identificaţi în fiecare ţară) facilitează donarea de alimente nevândute care sunt sigure pentru consumul uman.
    Propunerea finală s-a confruntat în continuare cu respingerea din partea restaurantelor şi hotelierilor, care s-au opus obiectivelor obligatorii şi au pledat în schimb pentru o educare a publicului cu privire la risipă.

    Pentru a-şi atinge obiectivele, statele membre vor fi libere să aleagă cum îşi vor îndeplini obiectivele în materie de reducere a deşeurilor alimentare.

    „Ideea este să adopte soluţii ţintite, care ar putea include promovarea aşa-numitelor fructe şi legume „urâte”, clarificarea etichetării datei de expirare şi donarea alimentelor nevândute, dar consumabile”, a explicat eurodeputata poloneză Anna Zalewska.

    În schimb, niciun obiectiv nu a fost impus pentru sectorul agricol, lucru criticat de ONG-uri precum WWF.

    După deşeurile gospodăriilor şi industriei alimentare, „pierderile care au loc înainte, în timpul şi după recoltat sau creştere reprezintă o parte importantă a risipiei alimentare de-a lungul lanţului valoric”, subliniază ONG-ul.

    De asemenea, producătorii care pun la dispoziţie textile în UE vor trebui să acopere costurile de colectare, sortare şi reciclare a acestora, prin intermediul unor noi scheme de responsabilitate a producătorului (EPR) care vor fi instituite de fiecare stat membru, în termen de 30 de luni de la intrarea în vigoare a directivei. Aceste prevederi se vor aplica tuturor producătorilor, inclusiv celor care utilizează instrumente de comerţ electronic şi indiferent dacă sunt stabiliţi într-o ţară a UE sau în afara Uniunii. Microîntreprinderile vor avea un an suplimentar pentru a se conforma cerinţelor EPR.

    Noile norme vor acoperi produse precum îmbrăcămintea şi accesoriile, pălăriile, încălţămintea, păturile, lenjeria de pat şi de bucătărie şi perdelele. La iniţiativa Parlamentului, ţările UE pot, de asemenea, să instituie scheme EPR pentru producătorii de saltele.

    Statele membre ar trebui să abordeze, de asemenea, practicile de modă ultra-rapidă şi de modă rapidă atunci când decid cu privire la contribuţiile financiare la schemele EPR.

    Legea va fi semnată acum de ambii colegislatori, înainte de publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE. Ţările UE vor avea la dispoziţie 20 de luni de la intrarea sa în vigoare pentru a transpune normele în legislaţia naţională.

    Articole asemănătoare

    Cultură 10/09/2025

    Rock și generozitate: un tablou semnat de Scorpions, va fi scos la o licitație caritabilă

    Muncă 10/09/2025

    Cum arată noile iPhone 17: modelul Air, cel mai subțire iPhone creat vreodată. De la cât pornesc prețurile

    Mediu 10/09/2025

    Apa potabilă, mai sigură: Noi reguli pentru materialele care o pot contamina

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Din diaspora înapoi acasă: un tânăr antreprenor revenit din Marea Britanie își construiește viitorul în Moldova
    03/09/2025475 Views
    Marta Kos la Chișinău: întâlnire informală cu figuri publice și cadouri surpriză
    05/09/2025329 Views
    Wizz Air lansează curse noi din Chișinău spre șase orașe europene
    05/09/2025310 Views
    Ai muncit legal în străinătate? Află ce acorduri bilaterale îți asigură pensia și prestațiile sociale
    04/09/2025160 Views
    Recomandate
    Cultură 10/09/20251 Min Read139 Views

    Rock și generozitate: un tablou semnat de Scorpions, va fi scos la o licitație caritabilă

    În cadrul turneului lor jubiliar de 60 de ani, membrii trupei Scorpions au semnat tabloul…

    Cum arată noile iPhone 17: modelul Air, cel mai subțire iPhone creat vreodată. De la cât pornesc prețurile

    Apa potabilă, mai sigură: Noi reguli pentru materialele care o pot contamina

    Noi reguli pentru Statele UE: Risipa alimentară trebuie redusă cu 30%

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Rock și generozitate: un tablou semnat de Scorpions, va fi scos la o licitație caritabilă

    Cum arată noile iPhone 17: modelul Air, cel mai subțire iPhone creat vreodată. De la cât pornesc prețurile

    Apa potabilă, mai sigură: Noi reguli pentru materialele care o pot contamina

    Cele mai populare

    (VIDEO) Din diaspora înapoi acasă: un tânăr antreprenor revenit din Marea Britanie își construiește viitorul în Moldova

    Marta Kos la Chișinău: întâlnire informală cu figuri publice și cadouri surpriză

    Wizz Air lansează curse noi din Chișinău spre șase orașe europene

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.