Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Mediu

    Lider global la încălzirea centralizată: povestea din spatele succesului rețelelor de încălzire din Suedia

    28/03/20253 Mins Read14
    Foto: cunard.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    În Stockholm, Suedia, rețelele de încălzire centralizată, considerate o soluție inovatoare și sustenabilă pentru reducerea emisiilor de carbon, sunt la ordinea zilei. Stockholm Exergi, un lider al acestui sistem, folosește surse regenerabile de energie și tehnologii avansate pentru a transforma deșeurile industriale și apă uzată în energie termică, contribuind astfel la tranziția orașului către un viitor mai curat și mai verde, relatează The Guardian. 

    Istoria succesului Suediei în ceea ce privește încălzirea centralizată datează din decenii în urmă. În anii 1960, atât Suedia, cât și Marea Britanie s-au confruntat cu probleme de poluare a aerului și acidificare, cauzate de arderea cărbunelui. Însă, spre deosebire de Marea Britanie, care a apelat la câmpurile de gaz natural din Marea Nordului, Suedia a ales să creeze o „coș central” pentru gestionarea mai eficientă a arderii combustibililor și îmbunătățirea calității aerului.

    Ulrika Jardfelt, expertă în energie și fost CEO al Svensk Fjärrvärme (încălzire centralizată în Suedia), explică pentru The Guardian, că arderea în centrul unei rețele permite purificarea adecvată a gazelor de ardere, iar calitatea aerului este mult îmbunătățită, acesta fiind, într-un final, punctul de plecare pentru crearea rețelelor de încălzire care transportă căldura de la cazane centrale către locuințe și clădiri.

    Sursele de căldură și impactul lor asupra mediului

    Succesul acestor rețele depinde de sursele utilizate. Dacă se folosesc gaze naturale, impactul asupra mediului nu este unul favorabil. Dar, în rețeaua din Stockholm, sursele includ căldura din apele uzate, excesul de căldură de la centrele de date și de la frigiderele supermarketurilor, precum și aburul provenit din incinerarea deșeurilor nereciclabile. Aceste surse de energie reduc semnificativ amprenta de carbon a rețelelor.

    Un moment cheie pentru Suedia a fost criza petrolului din 1973, când țara a început să investească masiv în cercetarea energiei regenerabile. Introducerea unei taxe pe carbon în 1991 și utilizarea resurselor de biomasă au accelerat tranziția către o economie energetică mai verde, menționează autoarea articolului de la The Guardian, Miranda Bryant.

    În 2023, aproximativ 52% din energia utilizată pentru încălzire și apă caldă în locuințele din Suedia provenea din rețele de încălzire centralizată, conform statisticilor Agenției Suedeze pentru Energie. Comparativ, în Marea Britanie, această pondere era de doar 3% în 2022, guvernul britanic urmărind să o crească până la 20% până în 2050.

    Provocările și soluțiile pentru țările care nu au tradiție în încălzirea centralizată

    Pentru țările care nu au o tradiție în utilizarea încălzirii centralizate, soluția optimă este să folosească surse de căldură disponibile local, cum ar fi centrele de date sau gazele de ardere de la incineratoarele de deșeuri. Însă, pentru ca acest model să funcționeze, proprietarii de imobile trebuie să fie dispuși să înlocuiască cazanele tradiționale cu sisteme de încălzire centralizată.

    Stockholm Exergi, compania care furnizează energie termincă și electricitate pentru capitala Suediei,  folosește deșeuri forestiere pentru a produce încălzire centralizată, iar planurile viitoare includ construirea unei unități de bioenergie cu captare de carbon (BECCS) pentru a obține emisii negative de CO2.

    Totodată, compania estimează că ar putea capta până la 800.000 de tone de CO2 pe an, iar, dacă această practică ar fi extinsă în întregul oraș, acest număr ar putea ajunge la 2 milioane de tone.

    Articol integral: The Guardian

    suedia sistem de încălzire

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 23/05/2025

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Gastronomie 23/05/2025

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Muncă 23/05/2025

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Populare în ultima lună
    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate
    23/05/2025180 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202585 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202577 Views
    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare
    18/05/202565 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 23/05/20253 Mins Read24 Views

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Ce fructe de pădure alegem? Căpșuni sau zmeură? Ambele sunt delicioase. Ambele sunt extrem de…

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Cele mai populare

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.