Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați: surse, beneficii și recomandări

    „Focul caută întotdeauna punctul slab.” Sfaturile unui pompier pentru a sărbători în siguranță

    Ce gătești săptămâna aceasta? Idei simple și gustoase pentru fiecare zi

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Mediu

    Este mai sigur siliconul decât plasticul? Cât de periculos este acesta pentru sănătate și impactul asupra mediului

    07/04/20253 Mins Read30
    Foto: mbg.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Siliconul a devenit un material din ce în ce mai popular în ultimele decenii, fiind promovat ca o alternativă mai sigură la materialele plastice tradiționale. Acest material se regăsește în produse de zi cu zi, precum tetine pentru biberoane, ustensile de bucătărie, jucării pentru copii, recipiente pentru alimente, produse cosmetice și multe altele. Totodată, siliconul este utilizat frecvent în industrii, fiind folosit pentru izolații, etanșanți, adezivi, lubrifianți, garnituri, filtre și în aplicații medicale, cum ar fi tuburile și carcasele pentru componentele electrice. 

    Acesta poate lua diverse forme, de la articole maleabile asemănătoare cauciucului, până la rășini dure similare plasticului și fluide groase care pot fi răspândite pe suprafețe. Este apreciat pentru flexibilitatea, claritatea și rezistența sa la temperaturi și umiditate ridicate. De asemenea, este ușor de curățat și are proprietăți antiaderente, ceea ce îl face ideal pentru vasele de gătit și ustensilele de bucătărie, potrivit unui articol MindBodyGreen.

    Este important să facem o distincție între silicon și siliciu, deoarece termenii sunt adesea confundați. Siliciul este un element chimic care se găsește în natură sub formă de dioxid de siliciu (silica), un component principal al nisipului și cuarțului. Siliconul este un polimer sintetic obținut printr-o reacție chimică între siliciu și hidrocarburi derivați din combustibili fosili.

    Siliconul este toxic?

    Deși siliconul este considerat un material stabil și sigur pentru utilizarea zilnică, există studii care sugerează că, în anumite condiții, siliconul poate elibera substanțe chimice, cum ar fi siloxanii, care sunt considerați potențiali perturbatori endocrini. De exemplu, un studiu a arătat că, după 72 de ore de expunere la o soluție de alcool și apă, au fost detectate urme de siloxani eliberați din tetinele de silicon. Aceste substanțe au fost legate de unele efecte negative asupra sănătății, inclusiv riscuri de cancer.

    Pe de altă parte, autoritățile de sănătate, precum Health Canada, afirmă că nu există pericole cunoscute pentru sănătate asociate cu utilizarea vaselor de gătit din silicon. Acesta nu reacționează cu alimentele sau băuturile și nu produce vapori periculoși, potrivit MindBodyGreen.

    Siliconul este reciclabil?

    Deși acest material poate fi reciclabil, reciclarea siliconului este destul de limitată. De obicei, produsele din silicon pot fi colectate de companii specializate și reciclate în uleiuri folosite pentru lubrifianți industriali, dar acestea nu sunt acceptate de obicei în programele de reciclare municipale. Astfel, majoritatea produselor din silicon ajung în gropile de gunoi, unde nu se vor biodegrada timp de sute de ani, ceea ce adaugă o presiune suplimentară asupra mediului.

    Pentru a minimiza riscurile asociate cu utilizarea produselor din silicon, este important să alegi produse de calitate superioară, preferabil „de calitate medicală” sau „de calitate alimentară”. Aceste produse au șanse mai mici să elibereze substanțe chimice dăunătoare. De asemenea, este indicat să verifici produsele din silicon pentru a detecta eventuale umpluturi chimice.

    Pentru tetinele și suzetele bebelușilor, este important să nu fie puse în mașina de spălat vase și să fie înlocuite periodic, de la șase până la opt săptămâni, pentru a preveni uzura. De asemenea, pentru vasele de gătit, opțiunile din sticlă, ceramică și oțel inoxidabil rămân alternative excelente la silicon, mai ales atunci când vine vorba de prepararea alimentelor.

    silicon sau plastic

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 15/12/2025

    Alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați: surse, beneficii și recomandări

    RECOMANDATE 15/12/2025

    „Focul caută întotdeauna punctul slab.” Sfaturile unui pompier pentru a sărbători în siguranță

    Gastronomie 15/12/2025

    Ce gătești săptămâna aceasta? Idei simple și gustoase pentru fiecare zi

    Populare în ultima lună
    Un covor tradițional țesut manual, salvat de la gunoi, își caută acum un nou stăpân
    08/12/2025910 Views
    Când începe vacanța de iarnă la elevi și câte zile libere vor avea cetățenii
    11/12/2025831 Views
    „Floarea Vieții”: documentarul despre frumusețea rurală pe cale de dispariție. „Ne-am propus să analizăm formele caselor și modul în care oamenii le decorează”
    09/12/2025386 Views
    A fost anunțată lista concurenților Eurovision Moldova 2026. Satoshi, printre participanți
    11/12/2025257 Views
    Recomandate
    Gastronomie 15/12/20254 Mins Read22 Views

    Alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați: surse, beneficii și recomandări

    Proteinele sunt unul dintre principalii macronutrienți de care avem nevoie în fiecare zi, alături de…

    „Focul caută întotdeauna punctul slab.” Sfaturile unui pompier pentru a sărbători în siguranță

    Ce gătești săptămâna aceasta? Idei simple și gustoase pentru fiecare zi

    Călătorești în Italia? Află unde poți gusta înghețată caldă

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați: surse, beneficii și recomandări

    „Focul caută întotdeauna punctul slab.” Sfaturile unui pompier pentru a sărbători în siguranță

    Ce gătești săptămâna aceasta? Idei simple și gustoase pentru fiecare zi

    Cele mai populare

    Un covor tradițional țesut manual, salvat de la gunoi, își caută acum un nou stăpân

    Când începe vacanța de iarnă la elevi și câte zile libere vor avea cetățenii

    „Floarea Vieții”: documentarul despre frumusețea rurală pe cale de dispariție. „Ne-am propus să analizăm formele caselor și modul în care oamenii le decorează”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.