Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați: surse, beneficii și recomandări

    „Focul caută întotdeauna punctul slab.” Sfaturile unui pompier pentru a sărbători în siguranță

    Ce gătești săptămâna aceasta? Idei simple și gustoase pentru fiecare zi

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Mediu

    Cum poți folosi zațul de cafea: câteva sfaturi practice

    07/04/20253 Mins Read91
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    În ultimii ani auzim din ce în ce mai mult despre reciclare și deșeuri alimentare. Există multe moduri în care deșeurile din bucătărie pot fi evitate sau cel puțin reduse. Printre acestea, o mențiune specială o merită zațul de cafea, scrie cookist.it.

    Curățarea tigăilor și cratițelor

    Zațul de cafea este perfect pentru a face ca tigăile sau oalele încrustate să arate din nou ca noi. Presărați suprafața ce urmează a fi spălată cu zaț și adăugați săpun, apoi cu puțină răbdare frecați cu un burete.

    Curățarea suprafețelor din oțel

    Dacă zațul de cafea este un degresant excelent pentru suprafețele oalelor și tigăilor, cum ar putea să nu fie și pentru plitele de oțel. Tot ce trebuie să faceți este să presărați întreaga suprafață a aragazului cu zațul umed și să ștergeți totul cu ajutorul unui burete pentru a-l face să strălucească din nou.

    Combaterea mirosurilor neplăcute din frigider

    Frigiderul poate avea, deseori, mirosuri neplăcute, însă există metode pentru a le contracara, iar una dintre ele este zațul de cafea uscat. Îl puteți pune într-un bol, pe cel mai de jos raft al frigiderului și să lăsați câteva zile: orice miros neplăcut va dispărea.

    Colorarea ouălor fierte tari

    O activitate frumoasă pe care o puteți organiza împreună cu cei mici acasă, mai ales în preajma Paștelui. Există multe ingrediente naturale pentru colorarea ouălor fierte tari, cum ar fi turmericul, afinele, sfecla roșie, varza mov și acum și zațul de cafea: adăugați o ceașcă de cafea lungă într-o cratiță, scufundați ouăle crude în lichid și adăugați apă până când oul este complet acoperit. Fierbeți la foc mic timp de aproximativ 15 minute și lăsați-le timp de aproximativ 24 de ore, până când au ajuns la culoarea dorită.

    Utilizați ca îngrășământ natural

    Știați că zațul de cafea este un fertilizator natural excelent? Îl puteți folosi pentru grădină de legume sau chiar pentru plante și flori: pur și simplu adăugați zațul bine uscat în solul universal sau împrăștiați-l direct pe pământ. Acesta este bogat în substanțe foarte nutritive, cum ar fi azotul, fosforul, potasiul și magneziul, toate acestea contribuind la creșterea rezistenței plantelor la boli și la prevenirea creșterii buruienilor. De asemenea, zațul de cafea ajută la creșterea ușoară a acidității solului, un favorit al unor flori precum trandafirii, azaleele, cameliile.

    Țineți la distanță furnicile și insectele

    Un sfat bun pentru toată lumea, în special pentru cei care au propria grădină de legume și vor să o apere de furnici și insecte. Datorită mirosului, zațul de cafea poate ține la distanță anumite animale: puneți-l în boluri sau presărați-l direct pe sol pentru a ține furnicile, melcii din grădină și gândacii departe de fructe.

    Zațul de cafea pentru îngrijirea pielii

    Zațul de cafea, datorită rugozității sale, poate fi folosit amestecat cu ulei de măsline sau de migdale dulci, pentru exfolierea pielii de pe corp și îndepărtarea celulelor moarte. Încercați-l, de asemenea, pentru o baie la picioare sau în îngrijirea părului, adăugându-l la balsamul obișnuit, lăsând totul să acționeze timp de câteva minute și clătinând apoi cu multă apă. Părul va fi mai puternic și mai strălucitor.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 15/12/2025

    Alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați: surse, beneficii și recomandări

    RECOMANDATE 15/12/2025

    „Focul caută întotdeauna punctul slab.” Sfaturile unui pompier pentru a sărbători în siguranță

    Gastronomie 15/12/2025

    Ce gătești săptămâna aceasta? Idei simple și gustoase pentru fiecare zi

    Populare în ultima lună
    Un covor tradițional țesut manual, salvat de la gunoi, își caută acum un nou stăpân
    08/12/2025910 Views
    Când începe vacanța de iarnă la elevi și câte zile libere vor avea cetățenii
    11/12/2025831 Views
    „Floarea Vieții”: documentarul despre frumusețea rurală pe cale de dispariție. „Ne-am propus să analizăm formele caselor și modul în care oamenii le decorează”
    09/12/2025386 Views
    A fost anunțată lista concurenților Eurovision Moldova 2026. Satoshi, printre participanți
    11/12/2025257 Views
    Recomandate
    Gastronomie 15/12/20254 Mins Read22 Views

    Alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați: surse, beneficii și recomandări

    Proteinele sunt unul dintre principalii macronutrienți de care avem nevoie în fiecare zi, alături de…

    „Focul caută întotdeauna punctul slab.” Sfaturile unui pompier pentru a sărbători în siguranță

    Ce gătești săptămâna aceasta? Idei simple și gustoase pentru fiecare zi

    Călătorești în Italia? Află unde poți gusta înghețată caldă

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați: surse, beneficii și recomandări

    „Focul caută întotdeauna punctul slab.” Sfaturile unui pompier pentru a sărbători în siguranță

    Ce gătești săptămâna aceasta? Idei simple și gustoase pentru fiecare zi

    Cele mai populare

    Un covor tradițional țesut manual, salvat de la gunoi, își caută acum un nou stăpân

    Când începe vacanța de iarnă la elevi și câte zile libere vor avea cetățenii

    „Floarea Vieții”: documentarul despre frumusețea rurală pe cale de dispariție. „Ne-am propus să analizăm formele caselor și modul în care oamenii le decorează”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.