Proliferarea unei alge toxice a ucis exemplare din peste 200 de specii marine din sudul Australiei în ultimele săptămâni, au dezvăluit oameni de ştiinţă şi organizaţii pentru protecţia naturii, informează AFP, potrivit G4Food.
Această algă, cunoscută sub numele de Karenia mikimotoi, a apărut în regiune în luna martie şi este responsabilă pentru moartea unor exemplare din specii de rechin, pisică de mare, crab şi caracatiţă.
„Cadavrele animalelor acoperă plajele”, a declarat Brad Martin, coordonator al organizaţiei de protecţie a faunei acvatice OzFish pentru sudul Australiei. Voluntarii noştri ne spun adesea: am mers un kilometru de-a lungul plajei şi am văzut 100 de animale moarte”, a relatat acesta pentru AFP.
Plaje precum cele de pe Insula Kangaroo, Peninsula Fleurieu sau Peninsula Yorke sunt afectate de înflorirea acestei alge toxice, care s-a extins pe o suprafaţă de 4.400 de kilometri pătraţi, potrivit lui Martin.
Specia Karenia mikimotoi a fost identificată în anii 1930 şi se regăseşte în Japonia, Norvegia, Statele Unite sau China, unde perturbă turismul local şi pescuitul. Proliferarea ei a cauzat pagube de milioane de dolari.
Potrivit lui Martin, sudul Australiei nu s-a mai confruntat până acum cu o înflorire a algelor toxice de o asemenea amploare şi durată.
Guvernul statului Australia de Sud consideră că actualul episod este legat parţial de un val de căldură marină.
Shauna Murray, biologul marin care a identificat specia respectivă, explică că această algă afectează branhiiile peştilor, împiedicându-i să respire.
„Avem nevoie de o schimbare majoră a vremii pentru a opri fenomenul, iar între timp nu putem face nimic pentru a grăbi acest proces”, a declarat la începutul lunii ministrul mediului din statul Australia de Sud, Susan Close, pentru postul public ABC.
Autorităţile din Australia de Sud au îndemnat populaţia să evite înotul în apele afectate de aceste alge, avertizând asupra riscului de iritaţii ale pielii şi de dificultăţi respiratorii.
Schimbările climatice au dus la o creştere a frecvenţei şi duratei valurilor de căldură marină pe litoralul australian.