Un studiu recent realizat în Franța arată că obiceiurile legate de transport și alimentație contribuie semnificativ la diferențele de emisii de gaze cu efect de seră între femei și bărbați. Potrivit cercetării, bărbații emit cu 26% mai mult dioxid de carbon decât femeile, în principal din cauza consumului de carne roșie și a utilizării mai frecvente a mașinii personale, transmite The Guardian.
Studiul, realizat pe un eșantion de 15.000 de persoane, este publicat sub formă de preprint și relevă că diferența se reduce la 18% după ce sunt luate în considerare factorii socio-economici, precum venitul și nivelul de educație. Cercetătorii menționează că aproape întreaga diferență de emisii care rămâne după corelarea acestor factori – estimată între 6,5% și 9,5% – este explicată prin preferința bărbaților pentru carne roșie și prin faptul că aceștia conduc mai mult.
Nu au fost identificate diferențe semnificative între femei și bărbați în ceea ce privește emisiile generate de zborurile cu avionul.
„Rezultatele sugerează că normele tradiționale de gen, în special cele care asociază masculinitatea cu consumul de carne roșie și cu utilizarea mașinii, joacă un rol important în formarea amprentei de carbon la nivel individual”, a declarat Ondine Berland, economistă la London School of Economics and Political Science și coautoare a studiului.
Analiza diferențelor de gen în emisii este complicată de faptul că mulți factori aparent independenți sunt influențați de norme sociale și diferențe structurale. De exemplu, bărbații au în general nevoie de mai multe calorii decât femeile, însă, în medie, consumă mai mult decât este necesar. De asemenea, au venituri mai mari, ceea ce este asociat cu un nivel mai ridicat de emisii.
Cercetări anterioare realizate în Suedia au arătat că bărbații generează cu 16% mai multe emisii legate de bunurile de consum decât femeile, deși sumele cheltuite sunt comparabile.
Marion Leroutier, economistă specializată în politici de mediu la Crest-Ensae Paris și coautoare a studiului, afirmă că „este remarcabil faptul că diferențele de amprentă de carbon legate de alimentație și transport între femei și bărbați în Franța sunt comparabile cu diferențele dintre persoanele cu venituri ridicate și cele cu venituri mai mici”, scrie The Guardian.
Printre cele mai eficiente acțiuni individuale pentru reducerea emisiilor se numără renunțarea la autoturismele pe benzină, reducerea consumului de carne și evitarea călătoriilor cu avionul.
Cu toate acestea, inițiativele de promovare a dietei pe bază de plante și a mobilității durabile au provocat reacții puternice din partea unor comentatori care le percep ca pe o amenințare la adresa identității masculine.
Deși soia este o sursă comună de proteine în alimentația vegetală, aproximativ 75% din producția globală de soia este destinată hrănirii animalelor crescute pentru carne și lactate.
Autorii studiului sugerează că aceste diferențe de comportament ar putea explica de ce femeile sunt în general mai preocupate de criza climatică. Costul personal mai mare al schimbării comportamentului în cazul bărbaților ar putea contribui la evitarea confruntării cu realitatea schimbărilor climatice.
În același timp, o preocupare mai mare față de mediu ar putea determina femeile să adopte mai des comportamente ecologice.
„Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege dacă diferențele de amprentă de carbon reflectă și o mai mare preocupare a femeilor față de schimbările climatice și o mai mare disponibilitate de a adopta obiceiuri prietenoase cu mediul în viața de zi cu zi”, a declarat Marion Leroutier, potrivit The Guardian.