Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Vrei o ciocolată caldă perfectă? Iată greșelile pe care să nu le faci

    Cum gestionăm corect febra la copii: sfaturi esențiale de la medic

    De ce te trezești cu câteva minute înainte să sune alarma? Cercetătorii explică fenomenul

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Mediu

    Aproape 85% din recifele de corali ale lumii sunt afectate de albire, fenomen cauzat de încălzirea globală

    24/04/20254 Mins Read11
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Fenomenul de albire masivă a coralilor care a avut loc în ultimii doi ani continuă să bată recorduri, iar aproape 84% din recifele lumii sunt acum afectate, amenințând să distrugă aceste ecosisteme vitale pentru viața marină și pentru sute de milioane de oameni, scrie France Presse, transmite G4Media.

    Coralii sunt extrem de vulnerabili la creșterea temperaturii apei, iar din 2023, temperaturile oceanelor au rămas la niveluri fără precedent, din cauza încălzirii globale. Ca urmare a acestei supraîncălziri și a acidificării mărilor, cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră ale omenirii, un episod global de albire – al patrulea din 1998 – s-a răspândit în Oceanele Atlantic, Pacific și Indian în ultimii doi ani.

    „Între 1 ianuarie 2023 și 20 aprilie 2025, stresul termic sinonim cu albirea a afectat 83,7% din recifele lumii”, a precizat Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA în ultima sa actualizare publicată luni.

    Într-o declarație publicată miercuri, mai mulți oameni de știință din cadrul International Coral Reef Initiative au avertizat cu privire la amploarea episodului actual.

    Decolorarea coralilor este cauzată de creșterea temperaturii apei, care duce la expulzarea zooxanthellei – alge care trăiesc în simbioză cu aceștia – care le oferă nutrienții și culoarea strălucitoare. Dacă temperaturile ridicate persistă, coralul poate muri. Cu toate acestea, recifele se pot reface dacă temperaturile scad pentru o perioadă susținută sau dacă sunt reduși alți factori precum poluarea sau pescuitul excesiv. Însă temperaturile înregistrate în unele regiuni sunt suficient de mari pentru „a provoca mortalitatea multispecifică sau aproape totală a unui recif de corali”, a declarat NOAA.

    „Dimensiunea și amploarea stresului termic sunt șocante”, a comentat Melanie McField, fondatoarea din Caraibe a inițiativei Healthy Reefs for Healthy People (HRI), descriind înălbirea «tulburătoare» care „coboară asupra recifului ca o furtună de zăpadă tăcută”, distrugând „peștii și culorile vii”.

    „Dacă vom avea un val de căldură marină după altul, este greu de aflat cum se va produce recuperarea”, a declarat cercetătorul veteran, contactat de AFP în Florida.

    Aproximativ un miliard de oameni din întreaga lume trăiesc pe o rază de 100 km de astfel de recife și beneficiază, cel puțin indirect, de prezența lor. Aceste „superorganisme animale” adăpostesc o gamă imensă de faună, asigură mijloacele de subzistență pentru milioane de pescari, atrag un nivel ridicat de turism și, de asemenea, protejează coastele de furtuni, acționând ca diguri de protecție.

    Cu toate acestea, 70-90% dintre corali ar putea dispărea pe o planetă cu 1,5°C mai caldă decât în era preindustrială, adică climatul așteptat de oamenii de știință la începutul anilor 2030. De fapt, 99% din corali sunt amenințați de o încălzire globală de 2°C, limita stabilită de Acordul de la Paris. Pentru moment, angajamentele țărilor de a reduce poluarea cu carbon conduc lumea spre o climă care se va încălzi cu 3,1°C până la sfârșitul secolului, potrivit ONU.

    „Trebuie să punem capăt urgent erei combustibililor fosili și să trecem la un viitor echitabil și durabil, alimentat cu energie curată”, îndeamnă Surangel Whipps Junior, președintele micului atol Palau din Pacific, aflat în pericol de dispariție.

    „Legătura dintre emisiile de combustibili fosili și mortalitatea coralilor este directă și incontestabilă”, a declarat Alex Sen Gupta de la Universitatea New South Wales. Cauzele trebuie abordate, dar „măsurile locale, cum ar fi reducerea poluării, gestionarea turismului și controlul epidemiilor de dăunători, pot contribui la consolidarea rezilienței”, a susținut el.

    2024 a fost cel mai cald an măsurat vreodată pe continente și la suprafața oceanelor. Iar rata de încălzire a oceanelor aproape că s-a dublat din 2005, a remarcat observatorul european Copernicus în septembrie. Cea mai mare parte a acestei încălziri poate fi explicată prin faptul că, din 1970, oceanele au absorbit „peste 90% din căldura în exces din sistemul climatic” cauzată de gazele cu efect de seră emise de omenire, potrivit IPCC, experții în climă mandatați de ONU.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 12/12/2025

    Vrei o ciocolată caldă perfectă? Iată greșelile pe care să nu le faci

    RECOMANDATE 12/12/2025

    Cum gestionăm corect febra la copii: sfaturi esențiale de la medic

    RECOMANDATE 12/12/2025

    De ce te trezești cu câteva minute înainte să sune alarma? Cercetătorii explică fenomenul

    Populare în ultima lună
    Un covor tradițional țesut manual, salvat de la gunoi, își caută acum un nou stăpân
    08/12/20254.313 Views
    Când începe vacanța de iarnă la elevi și câte zile libere vor avea cetățenii
    11/12/2025802 Views
    „Floarea Vieții”: documentarul despre frumusețea rurală pe cale de dispariție. „Ne-am propus să analizăm formele caselor și modul în care oamenii le decorează”
    09/12/2025376 Views
    A fost anunțată lista concurenților Eurovision Moldova 2026. Satoshi, printre participanți
    11/12/2025241 Views
    Recomandate
    Gastronomie 12/12/20252 Mins Read26 Views

    Vrei o ciocolată caldă perfectă? Iată greșelile pe care să nu le faci

    Puține lucruri îți pot ridica moralul precum o zi mai caldă, însorită, o gustare preferată,…

    Cum gestionăm corect febra la copii: sfaturi esențiale de la medic

    De ce te trezești cu câteva minute înainte să sune alarma? Cercetătorii explică fenomenul

    Cum ne dăm seama dacă avem o intoleranță la gluten sau lactoză?

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Vrei o ciocolată caldă perfectă? Iată greșelile pe care să nu le faci

    Cum gestionăm corect febra la copii: sfaturi esențiale de la medic

    De ce te trezești cu câteva minute înainte să sune alarma? Cercetătorii explică fenomenul

    Cele mai populare

    Un covor tradițional țesut manual, salvat de la gunoi, își caută acum un nou stăpân

    Când începe vacanța de iarnă la elevi și câte zile libere vor avea cetățenii

    „Floarea Vieții”: documentarul despre frumusețea rurală pe cale de dispariție. „Ne-am propus să analizăm formele caselor și modul în care oamenii le decorează”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.