Pe un platou de lemn, aranjate cu grijă și decorate cu petale, sunt așezate câteva pătrățele de brownie cu ciocolată, fără gluten și fără lactate, care conțin un ingredient neașteptat. Au fost preparate cu făină obținută din greieri măcinați. Prăjiturile brownie au fost unul dintre produsele prezentate la o conferință despre proteina din insecte crescute în ferme, organizată la campusul Sutton Bonnington al Universității din Nottingham, Marea Britanie, relatează BBC.
Evenimentul, realizat în parteneriat cu Asociația Britanică pentru Insecte Comestibile (UK Edible Insect Association – UKEIA), a avut ca scop reunirea industriei și a autorităților de reglementare pentru a discuta despre „potențialul” insectelor ca alternativă alimentară durabilă.

„Insectele sunt extrem de nutritive. Au un conținut ridicat de proteine, iar oamenii din întreaga lume le consumă regulat, ca parte a dietei lor tradiționale. Creșterea insectelor nu înseamnă colectarea lor din sălbăticie, ci creșterea în condiții controlate, care sunt benefice pentru insecte și generează un produs durabil”, a declarat Nick Rousseau, directorul executiv al UKEIA.
Boluri cu insecte prăjite au fost oferite spre degustare
Potrivit Agenției pentru Standardele Alimentare (Food Standards Agency), în Marea Britanie pot fi vândute legal doar câteva tipuri de insecte comestibile: viermi galbeni de făină, greierele de casă, greierele dungat și musca soldat neagră.

Acestea sunt considerate „alimente noi” (novel food), ceea ce înseamnă că trebuie să treacă printr-un proces de evaluare înainte de a fi comercializate legal.
La conferința din 24–25 aprilie 2025 au fost prezentate diverse gustări pe bază de insecte, inclusiv greieri aromați, viermi de făină prăjiți și batoane proteice preparate cu făină de greieri.
Un fermier din regiunea Peak District, Marshall Waller, preocupat de faptul că agricultura tradițională nu va putea face față creșterii populației, a testat pentru prima dată proteina din insecte.
„Cred că ideea în sine e mai greu de acceptat decât gustul propriu-zis. Dacă nu ți-ar spune nimeni că e vorba de insecte, nici nu ți-ai da seama. Suntem preocupați de impactul asupra mediului al agriculturii tradiționale, așa că ne uităm la metode mai durabile de producție alimentară”, a declarat acesta.
Un panou mic negru detaliază ingredientele unei brioșe cu greieri și fistic: „Brioșă cu greieri și fistic. Fără gluten, fără zahăr rafinat. Conține: greieri, fistic, ouă, iaurt”, arată BBC.

O companie utilizează greierii pentru a produce făină, care este apoi folosită în produse de panificație.
Tim Parr, profesor de biochimie nutrițională la Universitatea din Nottingham, consideră că insectele ar putea fi o soluție la „penuria” de alimente.
„Analizăm diferite organisme sau plante care ar putea fi folosite ca sursă alimentară pentru a acoperi deficitul de hrană, în special de proteine, care este de așteptat în viitor. Studiem cum cresc, ce randamente putem obține și în ce condiții se pot dezvolta”, a explicat el.
Dar Nahla Mahmoud, fondatoarea cafenelei The Insect Cafe din Edinburgh, consideră că există o stigmatizare a ideii de a consuma insecte. În cultura principală din Regatul Unit, insectele sunt asociate cu locuri nedorite, lipsă de igienă sau situații de supraviețuire, potrivit acesteia.
Batoane de ciocolată decorate cu petale și viermi de făină
Susținătorii afirmă că insectele sunt bogate în proteine Mahmoud, care a început să consume produse pe bază de insecte acum șase ani, crede că acestea „pot fi integrate în diverse forme și moduri în alimentația de zi cu zi”.
„Sunt un produs versatil. O lingură de insecte măcinate conține opt grame de proteine. Imaginează-ți să o adaugi în terciul de dimineață, în smoothie sau în supă”, susține aceasta.
Insectele sunt folosite și în producția de hrană pentru animale de companie, susținătorii afirmând că sunt o alternativă mai ecologică la hrana animală tradițională.
În ultimii ani, companiile au început să exploreze utilizarea inteligenței artificiale pentru a reduce costurile fermelor de insecte, potrivit BBC.