Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Usturoiul copt: cum îl consumăm și ce beneficii are

    01/01/20254 Mins Read156
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Usturoiul copt nu doar că este mai gustos, dar este și benefic pentru organism. Iată, potrivit healthshots.com, beneficiile usturoiului copt care te vor menține sănătos pe timp de iarnă.

    Primele valuri de frig ale sezonului de iarnă sunt suficiente pentru a ne scoate cele mai groase pulovere. Totuși, în timp ce ne îmbrăcăm în straturi de haine, trebuie să ne asigurăm și că mâncăm alimentele potrivite pentru a ne menține căldura.

    Usturoiul copt are aromă domoală și gust dulce și te ferește de infecții

    Un ingredient care poate ajuta, iarna, la combaterea frigului și tusei este usturoiul. Pentru cei care nu sunt fani ai usturoiului crud, încercați să-l coaceți. Când usturoiul este copt, aroma sa puternică se transformă într-un gust dulce și untos, făcându-l un ingredient versatil care poate îmbunătăți orice rețetă. Există multe beneficii ale usturoiului copt atunci când vine vorba de întărirea imunității și îmbunătățirea digestiei. Acesta conține o concentrație mare de alicină, un compus cunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene și antioxidante. De asemenea, ajută la combaterea infecțiilor, reduce inflamația și sprijină sănătatea inimii.

    Ce este usturoiul copt?

    Usturoiul copt este o rețetă simplă dar gustoasă, în care capetele de usturoi întregi sunt coapte în cuptor până devin fragede și caramelizate. Această metodă reduce gustul puternic al usturoiului crud, transformându-l într-un gust dulce, untos și ușor afumat, spune dieteticianul Gauri Anand. Vârfurile de usturoi se înmoaie și devin ușor de stors din coajă, făcându-le ideale pentru a fi întinse pe pâine, adăugate în sosuri sau folosite ca aroma în diverse preparate. Dar, pe lângă faptul că este sănătos, există multe beneficii ale usturoiului copt. Iată câteva dintre ele.

    Usturoiul copt îmbunătățește imunitatea

    Usturoiul copt este un adevărat izvor de nutrienți cu numeroase beneficii. Acesta conține antioxidanți și substanțe, cum ar fi alicina, care acționează împreună pentru a întări sistemul imunitar. Alicina, un compus sulfuric puternic, are calități antibacteriene și antivirale care pot ajuta la tratarea diferitelor afecțiuni. În plus, antioxidanții din usturoiul copt neutralizează radicalii liberi dăunători, reducând stresul oxidativ și întărind apărarea naturală a corpului. Prin includerea usturoiului copt în alimentație, îți poți întări sistemul imunitar și reduce susceptibilitatea la bolile comune de iarnă, conform unui studiu publicat în revista Antioxidants.

    Alicina din usturoiul copt are proprietăți antiinflamatorii

    Substanțele chimice din usturoiul copt, în special alicina și alți compuși care conțin sulf, au proprietăți antiinflamatorii puternice, conform unui studiu publicat în Current Issues in Molecular Biology. Aceste substanțe ajută la reducerea producției de indicatori inflamatorii, cum ar fi citokinele. Unul dintre cele mai mari beneficii ale usturoiului copt este că poate ameliora simptomele artritei, bolii inflamatorii intestinale și astmului, prin combaterea inflamației la sursă.

    Usturoiul copt îmbunătățește digestia

    Promovarea unei digestii mai bune și ameliorarea simptomelor de indigestie și balonare sunt printre cele mai mari beneficii ale usturoiului copt, conform unui studiu publicat în Food Science Biotechnology. Compușii din acest ingredient stimulează producția de enzime digestive, îmbunătățind descompunerea alimentelor și absorbția nutrienților. În plus, acesta are proprietăți ușor laxative care pot ajuta la reglarea mișcărilor intestinale și prevenirea constipației.

    Cum să consumi usturoiul copt?

    Imunitatea mai puternică și controlul tensiunii arteriale sunt unele dintre cele mai importante beneficii ale usturoiului copt. Iată cum îl poți include în dieta ta:

    • Se întinde pe pâine: Cea mai simplă modalitate de a savura usturoiul prăjit este să-l întinzi direct pe o felie de pâine prăjită. Cățeii moi și caramelizați sunt delicioși și reprezintă o gustare sau un aperitiv ușor de preparat.
    • Adaugă în supe și tocănițe: Usturoiul prăjit poate adăuga profunzime de aromă supelor și tocănițelor. Pur și simplu, zdrobește cățeii și adaugă-i în rețetele tale preferate.
    • Prepară unt de usturoi: Zdrobește cățeii de usturoi prăjiți cu unt moale pentru a obține un unt de usturoi plin de savoare. Folosește-l pentru a-l întinde pe pâine, prăjituri sărate sau legume.
    • Încorporează-l în sosuri: Usturoiul prăjit poate îmbunătăți aroma sosurilor. Adaugă-l în sosul marinara, pesto sau hummus.
    • Folosește-l ca agent de aromatizare în legume prăjite: Aruncă niște căței de usturoi prăjiți împreună cu legumele tale preferate, înainte de a le prăji. Combinarea aromelor este pur și simplu divină.

    Efecte secundare ale usturoiului

    Deși există multe beneficii ale usturoiului prăjit, este important să cunoaștem și efectele secundare, pentru a beneficia de o consumare sigură.

    • Consumarea excesivă a usturoiului, inclusiv a celui prăjit, poate duce la probleme digestive, precum gaze, balonare și diaree.
    • Compușii din usturoi pot irita tractul digestiv, provocând, potențial, arsuri la stomac și reflux acid la unii oameni.
    • Usturoiul, fie crud, fie prăjit, poate provoca respirație și miros corporal puternic.
    • Unii oameni pot fi alergici la usturoi, manifestând simptome precum erupții cutanate, mâncărime și dificultăți de respirație.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 23/05/2025

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Gastronomie 23/05/2025

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Muncă 23/05/2025

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Populare în ultima lună
    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate
    23/05/2025179 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202585 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202577 Views
    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare
    18/05/202565 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 23/05/20253 Mins Read24 Views

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Ce fructe de pădure alegem? Căpșuni sau zmeură? Ambele sunt delicioase. Ambele sunt extrem de…

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Cele mai populare

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.