Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Cultură

    Topul celor mai sănătoase bucătării din lume. Mâncarea tradițională cea mai apreciată este la granița dintre bucătăria europeană și cea orientală

    30/11/20246 Mins Read47
    Foto: healthline/Gabriel Bucataru/Stocksy
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Alimentele din lumea largă au fiecare specificul lor aparte și sunt apreciate pentru aromele proprii. Unele bucătării locale, din diferite colțuri ale lumii, se bazează pe ingrediente naturale și neprocesate, dar și pe metode de preparare sănătoase, testate în timp. Însă nu e necesar să călătorim într-o anume țară pentru a gusta mâncarea tradițională. Avem acces la ingredientele locale în aproape orice colț al lumii, relatează Healthline.

    Mâncarea grecească

    Mâncarea grecească conține multe dintre ingredientele care fac alte bucătării mediteraneene atât de sănătoase, inclusiv fructe și legume proaspete, ulei de măsline și iaurt. În mod interesant, dieta mediteraneană își are originea în Creta, cea mai mare și cea mai populată insulă grecească.

    Potrivit unor cercetări, cretanii au o speranță de viață mare și un risc mai mic de boli de inimă decât multe alte țări, în mare parte din cauza alimentelor pe care le consumă.

    Mâncarea japoneză

    Mâncarea  tradițională japoneză este bogată în fructe de mare și legume proaspete, ceea ce poate fi unul dintre motivele pentru care Japonia are cea mai mare speranță medie de viață din lume.

    Peștele, în special, este un aliment de bază în dieta japoneză. Aceasta este adesea bogată în acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă. Produsele din soia fermentată precum miso conțin și probiotice, un tip de bacterii benefice care promovează sănătatea intestinului.

    Mâncarea mexicană

    Mâncarea tradițională mexicană conține adesea fasole, fructe și legume, fiind delicioasă și sănătoasă. Fasolea este o sursă excelentă de micronutrienți precum magneziu, fier, potasiu și zinc.

    În mod similar, avocado, porumbul, roșiile și ardeiul iute sunt pline de vitamine și minerale cheie. Autenticitatea este cheia aici, deoarece veți găsi o mulțime de feluri de mâncare bogate în legume, pregătite în moduri sănătoase, dacă sunteți selectiv în ceea ce privește alegerea restaurantului.

    Mâncarea coreeană

    Mâncarea coreeană continuă să devină mai populară în Statele Unite, ceea ce este o veste excelentă. Asta deoarece mâncarea coreeană este atât delicioasă, cât și sănătoasă. Printre cele mai sănătoase preparate din bucătăria coreeană se numără kimchi, un fel de mâncare din legume fermentate. Nu este considerat doar un probiotic, ci conține și ingrediente sănătoase, cum ar fi ghimbirul, ardeiul roșu și usturoiul, și poate îmbunătăți nivelul colesterolului.

    Multe feluri de mâncare sunt, de asemenea, făcute cu condimente precum gochujang, o pastă de ardei iute roșu fermentat care adaugă multă aromă și funcționează ca o sursă de bacterii care stimulează intestinul.

    Mâncarea thailandeză

    Mâncarea tradițională thailandeză este plină de arome intense și în general este bogată în legume. Asta o face una dintre cele mai sănătoase bucătării de pe planetă. Printre condimentele și aromele care fac să iasă în evidență mâncarea thailandeză se numără curcuma, coriandru, ghimbir, citronela (lemongrass) și ardei iute. În special, turmericul conține un compus numit curcumină, care a fost studiat pe larg pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante.

    De asemenea, mâncarea thailandeză utilizează adesea ingrediente precum usturoiul și ceapa, ambele având proprietăți anticancerigene și au ajutat la încetinirea creșterii celulelor canceroase în studiile făcute în eprubetă.

    Mâncarea spaniolă

    Spania este o altă țară mediteraneană în care alimentația sănătoasă este o prioritate. Fructele de mare și legumele proaspete sunt obișnuite aici, la fel și tapas. Acestea sunt farfurii mici cu alimente care sunt de obicei împărțite în timpul mesei. Pe lângă faptul că țin sub control dimensiunile porțiilor, tapas-ul vă ajută să adăugați mai multă diversitate dietei, bucurându-vă de o varietate de feluri de mâncare într-o singură masă.

    Data viitoare când mergeți la un restaurant spaniol, comandați produse mai grele, cum ar fi patatas bravas (cartofi prăjiți), calamari și crochete ca tapas și bucurați-vă de o salată mare, plină cu legume ca fel principal, pentru a vă echilibra masa.

    Mâncarea italiană

    Nu vorbim despre pizza și calzone umplute cu brânză suplimentară, ci mai degrabă despre bucătăria italiană care se concentrează pe ulei de măsline, roșii proaspete și ierburi și bucuria unei mese tihnite cu prietenii. De fapt, bucătăria tradițională italiană pune un accent puternic pe alimentele proaspete precum fructele de mare, cerealele integrale, fructele, legumele și leguminoasele, împreună cu o mulțime de ierburi aromatice și condimente.

    Bucătăria italiană limitează, de asemenea, alimentele puternic procesate, care au fost legate de o serie de probleme de sănătate, de la boli de inimă la diabet de tip 2, obezitate și anumite tipuri de cancer. Salatele, supele, fructele de mare și paste cu multe legume sunt opțiuni grozave atunci când mănânci mâncare italiană. Adăugați ocazional un pahar de vin roșu sănătos pentru inimă. Veți vedea de ce italienii sunt celebrați pentru bucătăria lor.

    Mâncarea indiană

    Mâncarea indiană este plină de aromă și include de obicei o gamă largă de ierburi aromatice și condimente puternice. De exemplu, scorțișoara, un ingredient comun în bucătăria indiană, a fost legată de scăderea inflamației, stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și încetinirea creșterii celulelor canceroase.

    Turmericul, cardamomul și coriandru sunt alte alimente indiene care au fost bine studiate pentru efectele lor antiinflamatorii. În plus, multe feluri de mâncare indiene sunt vegetale și bogate în ingrediente foarte nutritive. Printre acestea sunt fructele, legumele, nucile și semințele.

    Unele preparate indiene sunt făcute cu ghee. Acesta este un tip de unt clarificat, care poate crește caloriile și grăsimile saturate din feluri de mâncare. Samosasurile prăjite, kormasul și preparatele curry cu lapte de cocos pot fi, de asemenea, bogate în calorii. Așa că echilibrați-le cu alte opțiuni. Puiul tandoori, kebab-urile sau mâncărurile pe bază de legume sunt alternative excelente, cum ar fi chana masala, aloo gobi sau rajma chawal.

    Mâncarea franceză

    Deși bucătăria franceză are o mulțime de feluri de mâncare delicioase, acest lucru nu este adevărat în general, deoarece bucătăria franceză poate varia destul de mult în funcție de regiune. De exemplu, alimentele din regiunea Provence sunt bogate în ulei de măsline, fructe de mare, roșii și ierburi proaspete și condimente. Pe de altă parte, zone precum Normandia sunt cunoscute mai mult pentru carnea, brânza și carnea de pasăre. Cu toate acestea, nu doar articolele din meniu fac bucătăria franceză sănătoasă.

    Pe lângă că oferă o gamă variată de feluri de mâncare, bucătăria franceză tinde să se concentreze pe calitatea alimentelor. De asemenea, folosește ingrediente locale și se practice mindfulness. Asta implică acordarea unei atenții mai mari la felul în care arată, miros și gusturi alimentele.

    Mâncarea libaneză

    Bucătăria libaneză are multe în comun cu mâncarea grecească și este adesea considerată o opțiune sănătoasă. Deși există și câteva opțiuni de mâncare cu mai multe calorii – în principal cele pe bază de miel sau unt – comandarea unui meze va prezenta o serie de opțiuni sănătoase, cum ar fi dip de cartofi și usturoi, vinete, fasole, salate și carne la grătar.

    Folosirea unor farfurii mici atunci când comandați mâncare libaneză poate ajuta la prevenirea supraalimentării. Totodată, vă va permite să gustați o varietate de feluri de mâncare. Pe lângă hummus și pita, alte opțiuni sănătoase de adăugat la listă includ tabbouleh, labneh, shakshouka și mujadara.

    Articol preluat: G4Food.ro

    topul celor mai sănătoase bucătării din lume

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 13/06/2025

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Gastronomie 13/06/2025

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Mediu 13/06/2025

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/20251.048 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025650 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025211 Views
    Meningococul: ce trebuie să știi despre această infecție. Cum recunoști simptomele și ce poți face
    04/06/2025161 Views
    Recomandate
    Gastronomie 13/06/20254 Mins Read49 Views

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ardeii grași sunt acele legume colorate și crocante care apar peste tot, în taco, pizza,…

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Copiii pot avea frecvent probleme digestive în sezonul cald și în călătorii. Cum știi că cel mic este deshidratat și ce măsuri trebuie să iei?

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.