În perioada martie-aprilie, în comuna montană Siriu, din județul Buzău, aflată la poalele Carpaților de Curbură, cresc toporașii, moment în care localnicii îi culeg pentru a produce toporata, o băutură tradițională românească asemănătoare cu socata, citronadă din toporași cum este cunoscută în zonă, relatează Agerpres.
Băutura este deosebit de parfumată și are o aromă dulceagă, fiind preparată cu miere. De diverse culori, de la nuanțe de albastru până la cei albi, toporașii sunt culeși pentru obținerea unei variate palete de produse cosmetice și de parfumerie, dar și în diferite rețete.
Tradiția culegerii toporașilor se păstrează și astăzi de către locuitorii comunei.
Dis-de-dimineață, cu coșulețele de răchită, căutătorii merg pe fânețele din preajma satelor și culeg cu grijă florile, fără a le rupe cu tot cu rădăcină, astfel încât și la anul să se poată deschide. Tot din străbuni locuitorii au învățat că florile pot fi culese până în luna iunie, când cucul încetează să mai cânte, pentru că de atunci înainte își pierd dulceața și parfumul.
„Se culeg toporașii, se pun cu apă la macerat patru, cinci zile, și cu miere, după gust, în funcție de cât de dorim să fie de dulce și se adaugă câteva felii de lămâie. Sucul ia o culoare violet și este plăcut la gust, dulce, este parfumat, răcoritor și are mirosul primăverii. Când facem această băutură, simțim că a venit primăvara. Pentru o cană de jumătate de litru, se culeg cam 50 de grame de toporași. Chiar acum am la macerat toporași cu miere. Ne povestea bunicul să îi culegem până în ziua de Petru și Pavel pentru că până atunci cântă și cucul. După aceea, toporașii nu mai miros, se mai culeg, dar nu mai sunt parfumați, a mai declarat Maria Rădulea, loculnică din Siriu, care păstrează aceeași tradiție a preparării toporatei.
Toporașii, vestitorii primăverii, alături de alte flori, sunt cunoscuți încă de pe vremea Greciei Antice pentru frumusețea lor, dar și pentru efectele terapeutice. Cresc în grupuri, au un miros dulce aromat, frunzele în formă de inimă sunt la rândul lor utilizate într-o varietate de produse și cresc până la o înălțime de aproximativ 3 centimetri.
„Sunt apreciați pentru aportul medicinal, pentru coloritul pe care îl pot imprima în diverse preparate, în ceaiuri, băuturi, cosmetice, de la albastru până la diverse nuanțe de roz. Vorbim despre coloranți naturali valoroși, apreciați, pentru că în spatele unor coloranți naturali stau substanțe benefice sănătății cum ar fi pigmenții antocianici sau flavonoidele, cunoscute pentru puterea lor antioxidantă, mențin starea de sănătate. Se recomandă ca tot ce este colorat natural să fie folosit pentru că sunt pigmenți foarte puternici”, a subliniat, pentru Agerpres directorul BRGV, Costel Vînătoru.