Pentru organizarea unui grătar reușit este esențial ca înainte de orice să stabilim un meniu: ce tipuri de carne și preparate preferăm, noi și oaspeții, dacă e vorba de un grup mai extins. Apoi, ce punem pe lângă carne, garnituri și sosuri, și cu ce băuturi asortăm totul. Nu trebuie însă să uităm de pâine și de desert, scrie G4Food.
Ce să nu lipsească din meniul unui grătar reușit
1. Aperitive pentru timpul de așteptare
- măsline
- un mix de brânzeturi
- alune sărate, pop corn, chipsuri, tacos, covrigei, crackers (fără a exagera)
2. Carne și preparate proaspete de calitate
- fripturi de porc sau de vită ținute anterior la marinat în ulei cu lămâie și ierburi aromatice sau într-o marinata ușor picantă
- coaste fragede de porc
- aripi și pulpe de pui, ținute și ele la marinat câteva ore
- frigărui din piept de pui în care alternăm carnea cu ardei, ceapă, dovlecei
- cârnați proaspeți cu o cantitate de grăsime suficientă cât să nu se ardă
- mici cât mai proaspeți
- hamburgeri, chiar și câțiva vegetali, pentru diversitate
- cremvurști de calitate, pentru iubitorii de hot dog
- frigărui cu creveți, în caz că unii dintre participanți îi iubesc sau îi preferă
- brânză haloumi, pentru vegetarieni
3. Ingrediente pentru marinade
- ulei
- lămâie
- sare, piper, ardei iute
- ierburi aromatice după preferințe
- ulei, oțet, sos de soia
4. Garnituri vegetale
- roșii, castraveți, ardei, ceapă verde sau ceapă roșie, pentru salată
- salată verde
- cartofi de gătit pe grătar înveliți în hârtie de cuptor sau folie de aluminiu
- cartofi dulci care merg pe grătar
- dovlecei, vinete, ardei, porumb, ceapă și usturoi de adăugat pe grătar, lângă carne
5. Sosuri și condimente
- muștar, maioneză
- sos barbeque, sos ketchup, guacamole, sos picant
- iaurt pentru un dressing de adăugat în salată
6. Pâine și alternative la pâine
- pâine de mai multe feluri
- rackers
- lipii
- rondele de orez
7. Băuturi
- apă carbogazoasă și plată
- bere ținută la rece
- vin alb și roșu, ținut la rece
- cidru
- limonadă (pentru care trebuie să pui în coș lămâi și zahăr)
- bere fără alcool, ca alternative
8. Desert
- tiramisù
- chesse cake
- creme și budinci reci monoporționate, ținute la frigider
- fursecuri, ciocolată neagră
- înghețată
9. Fructe
- pepene roșu
- pepene galben
- piersici, caise, prune, cireșe, vișine, căpșuni, struguri, ținute la rece
