Toamna aduce din belșug dovleci, iar odată cu ei – și semințele pline de nutrienți. În loc să fie aruncate, semințele de dovleac pot fi prăjite și transformate într-o gustare sănătoasă și aromată, apreciată în orice bucătărie, recomandă G4Food.
Dacă în mod tradițional semințele de dovleac se prăjesc pe aragaz sau în cuptor, friteuza cu aer cald este acum o alternativă modernă și practică. Semințele ies crocante, aromate și pot fi condimentate după preferință.
Cum pregătim semințele de dovleac înainte de coacere
Odată extrase din interiorul dovleacului, semințele se eliberează întâi de fibrele care formează ca un țesut în jurul lor. Apoi se lasă într-un bol cu apă și se spală pentru a rămâne cât mai curate la suprafață, cât mai puțin alunecoase, așa cum le e natura.
Se usucă apoi pe hârtie sau prosop, după care le transferăm într-un bol și le completăm cu puțin ulei și sare. La 200 g de semințe e suficientă o lingură de ulei și un vârf de linguriță de sare. Opțional, putem adăuga și condimente după gust: paprika dulce sau iute sau mix, praf de usturoi, rozmarin, amestec de curcuma și piper etc.
Odată condimentate, se transferă în coșul friteuzei cu aer cald, încălzind-o ușor dinainte să mutăm semințele în el. Dacă are cumva spațiile prea rare și semințele riscă să cadă dedesubt, se tapetează cu hârtie de copt sau un coș din carton special pentru air fryer, din seria accesoriilor disponibile acum pe piață.
Semințele de dovleac se lasă în air fryer circa 1-18 de minute la 140-150°C, scuturând din când în când coșul. Este indicată inițial o probă, pentru că depinde și de puterea friteuzei, și de mărimea și consistența semințelor. Sunt gata când devin aurii și crocante.
De ținut cont că până ajung să se răcească ele continuă să se usuce. Deci nu trebuie lăsate un timp exagerat de mare la prăjit. Se păstrează în borcan ermetic, după ce s-au răcit.
