Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    (VIDEO) „Ești extraordinară!” Cine e Mădălina Țurcan, tânăra de 20 de ani care a fascinat juriul și a trecut mai departe la Vocea României

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Revoluție în patiserie: untul sustenabil creat din carbon

    14/04/20252 Mins Read22
    Foto simbol: fastcompany.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Într-o brutărie artizanală din Berkeley, California, croissantele capătă un nou gust – și o nouă poveste. Brian Wood, proprietarul Starter Bakery, experimentează un ingredient revoluționar: un unt sustenabil, creat din carbon, dezvoltat de compania Savor Foods, informează abc7news.

    Ceea ce pare o banală bucată de unt este, de fapt, un produs complet nou. Untul pe care îl folosește nu provine nici de la animale, nici din plante – ci este obținut printr-un proces inovator, folosind carbon captat.

    „Arată ca untul. Se comportă foarte asemănător cu untul. Are o plasticitate bună, o flexibilitate plăcută”, spune Wood despre compoziția care imită perfect caracteristicile untului tradițional.

    Cum funcționează această tehnologie

    Pentru a înțelege cum funcționează această tehnologie, Kathleen Alexander, CEO al companiei Savor Foods, a oferit un tur al laboratorului din San Jose. Ea explică faptul că grăsimile sunt create la nivel molecular, din elemente precum dioxid de carbon și hidrogen verde, sau metan și apă.

    „Trebuie să te gândești la esența lucrurilor: ce este mâncarea? Mâncarea este formată din molecule. Aceste molecule pot fi carbohidrați, proteine sau grăsimi. Toate sunt alcătuite din atomi – carbon, hidrogen și oxigen. Și atunci, ce-ar fi dacă am putea găsi surse de carbon, hidrogen și oxigen și să le reconstruim sub forma acestor molecule de care corpul nostru are nevoie pentru energie? Ce-ar fi dacă am putea face asta?”, explică specialistul.

    Deși detaliile procesului rămân confidențiale, Alexander menționează surse precum captarea metanului din fermele de lactate din Central Valley. În timp ce acolo metanul este transformat în energie, scopul Savor Foods este transformarea acestor resurse în grăsimi care pot fi folosite pentru prepararea alimentelor.

    „Asta a fost întrebarea de la care am pornit: avem metode tot mai eficiente de a transforma energia dintr-o formă în alta. Am putea apropia sistemul alimentar de cel energetic și să valorificăm progresele pe care le-am făcut în alte sectoare ale economiei”, povestește Brian Wood.

    Interesul pentru această tehnologie este tot mai mare – inclusiv din partea unor restaurante cu stele Michelin, atrase de potențialul de a oferi preparate gustoase și sustenabile.

    unt din carbon unt sustenabil

    Articole asemănătoare

    Advertoriale 24/10/2025

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    Cultură 24/10/2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Mediu 24/10/2025

    Clădiri ameninţate de creşterea nivelului mării în acest secol, avertizează un studiu

    Populare în ultima lună
    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament
    22/10/20253.919 Views
    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat
    21/10/20253.436 Views
    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României
    24/10/2025723 Views
    (VIDEO) „Ești Picasso al notelor muzicale”. O tânără din R. Moldova a cucerit jurații de la „Vocea României”
    21/10/2025613 Views
    Recomandate
    Cultură 25/10/20252 Mins Read83 Views

    (VIDEO) „Ești extraordinară!” Cine e Mădălina Țurcan, tânăra de 20 de ani care a fascinat juriul și a trecut mai departe la Vocea României

    Mădălina și-a descoperit vocea la doar patru ani, iar de atunci pasiunea a crescut din…

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Recomandările culturale și de divertisment – ultimul weekend din octombrie 2025

    (FOTO) De la București la Cahul: scriitorul Cezar Paul-Bădescu a ajuns la elevii din satul Roșu

    Clădiri ameninţate de creşterea nivelului mării în acest secol, avertizează un studiu

    Cele mai populare

    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.