Dorada este un tip de pește care trăiește în Marea Mediterană și se hrănește în special cu crustacee și moluște. Acesta are o carne albă, cu un conținut scăzut de grăsime. Este considerat un tip foarte popular de pește, nu doar pentru gustul său, ci și pentru proprietățile nutriționale. Dorada conține o doză sănătoasă de vitamina B6, care este cunoscută pentru a ajuta la combaterea inflamației în organism. Acesta este un nutrient esențial pentru oricine suferă de boli legate de inflamație, cum ar fi astmul sau artrita. Studiile constată că consumul de alimente cu vitamina B6 poate ajuta la reducerea durerii din cauza artritei și poate contribui la reducerea numărului de atacuri de astm pentru cei care trăiesc cu această afecțiune, potrivit RoMedic.
Ingrediente pentru dorada cu sparanghel și piure de dovleac
Câte o doradă de persoană
O mână de spanac sau kale de persoană
3-4 fire de sparanghel verde de persoană
2-3 buchețele de broccoli de persoană
O jumătate (sau o felie) de dovleac pentru piure (în funcție de mărimea dovleacului)
O cană de lapte sau smântână de gătit pentru piure
2-3 linguri de ulei de măsline extravirgin
Sare, piper.
Preparare
Se curăță și se spală legumele. Se taie sparanghelul, păstrându-se doar jumătatea superioară, cu vărfurile. Se taie dovleacul curățat de coajă și semințe în bucăți. Se aleg frunzele de spanac/kale și se desface broccoli în ramuri/buchețele.
Se feliază peștii păstrându-le pielea.
Într-o cratiță punem la fiert dovleacul în lapte sau smântână. Când e moale, scoatem dovleacul și îl punem într-un vas mai înalt. Adăugăm sare, piper și cu un blender de mână mărunțim, adăugând lapte/smântână treptat până la obținerea consistenței dorite.
Intr-o tigaie încingem o lingură de ulei și tragem la foc, pe rând, sparanghelul, broccoli, apoi spanacul sau frunzele de kale. Nu lăsăm mai mult de 1-2 minute, pentru ca ingredientele să rămână crocante.
Într-o altă tigaie încingem o lingură de ulei și așezăm peștii cu pielea înspre tigaie. Avem grijă să nu gătim prea mult fileurile, pentru a nu le usca.
Adăugăm 1-2 linguri de piure pe farfurie, lângă așezăm spanacul/kale, apoi file-urile de pește. Între fileuri intercalăm broccoli și sparanghel. Dacă doriți puteți stropi cu puțină zeamă de lămâie și ulei de măsline.
Rețetă preluată. Sursă: G4Food