Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Rețeta de friptură a italienilor care nu lipsește niciodată de pe masa de Crăciun

    23/12/20242 Mins Read64
    Foto: ricette.donnamoderna.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Nu este un preparat rapid și are nevoie să fie gătit în avans, însă e o friptură simplu de făcut și cu care nimeni nu dă greș. De facto, un arrosto este unul dintre cele mai frecvente preparate de sărbători, alături de rulada de tip porchetta și polpettone, din carne tocată pe care o prepară italienii, scrie G4Food.ro. 

    Ingrediente pentru 6-8 porții de friptură în stil arrosto italian

    • 1 kg mușchi de porc
    • 1 bulb de usturoi, sau mai mulți, dar fără a exagera
    • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
    • 2 linguri de unt
    • 1 ceapă mare
    • 200 ml vin sec, de preferință roșu
    • sare, piper, dafin sau rozmarin

    Procedeu

    Condimentăm mușchiul de porc cu sare și piper și îl legăm cu sfoară alimentară, cât mai strâns. Aceasta are rolul de a sigila carnea și de a-i păstra aroma.

    Rumenim ușor carnea într-o tigaie cu amestec de ulei și unt, întorcând-o pe toate părțile. Este important să nu o înțepăm, trebuie întoarsă cu o ustensilă de lemn.

    Odată rumenită și sigilată carnea, o transferăm într-o tavă care va merge la cuptor, unsă cu puțin ulei.

    Adăugăm peste ea sosul care s-a format în tigaie, ceapa tăiată fin, o crenguță de rozmarin sau frunze de dafin, usturoiul, cu bulbii tăiați în două, sare și piper.

    Peste ele, turnăm un pahar mare de vin roșu sec, și dăm la tava la cuptorul pe care l-am încălzit anterior la 150 de grade. Este nevoie de o temperatură nu prea ridicată, pentru ca mușchiul să nu se usuce prea tare la exterior și să se coacă în interior. Din când în când, deschidem rapid cuptorul și stropim carnea cu sosul acumulat în tavă.

    Ar trebui să fie gata după circa 1 oră și jumătate, dar trebuie controlat, pentru că ține de natura cărnii și de specificul cuptorului.

    Când e gata, se poate servi imediat, după doar câteva minute. Merge cu garnitură de cartofi, fie prăjiți, fie fierți sau la cuptor, adăugându-i în aceeași tavă cu carnea, spre final.

    Articole asemănătoare

    Cultură 14/07/2025

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Muncă 14/07/2025

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Gastronomie 14/07/2025

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Populare în ultima lună
    Cum să-ți pregătești trusa medicală și ce trebuie să conțină aceasta pentru o vacanță fără griji – recomandările medicului
    12/07/2025149 Views
    Rasa populară de câine care ascunde riscuri serioase: Ce trebuie să știe orice viitor stăpân
    13/07/202580 Views
    Grăsimea viscerală: Cum o recunoști și ce alimente te ajută să o reduci
    10/07/202570 Views
    Cel mai potrivit pește pentru vară: de ce să-l alegi și cum îl poți prepara
    13/07/202557 Views
    Recomandate
    Cultură 14/07/202510 Mins Read11 Views

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Cristian Braga, Bianca Iordachi, Andrian Banaru și Dumitrița Delev sunt patru dintre cei 89 de…

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Peste 31 milioane de lei pierduți în 2024 din fraude cu carduri: Ce arată cifrele BNM

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Cele mai populare

    Cum să-ți pregătești trusa medicală și ce trebuie să conțină aceasta pentru o vacanță fără griji – recomandările medicului

    Rasa populară de câine care ascunde riscuri serioase: Ce trebuie să știe orice viitor stăpân

    Grăsimea viscerală: Cum o recunoști și ce alimente te ajută să o reduci

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.