Nu este un preparat rapid și are nevoie să fie gătit în avans, însă e o friptură simplu de făcut și cu care nimeni nu dă greș. De facto, un arrosto este unul dintre cele mai frecvente preparate de sărbători, alături de rulada de tip porchetta și polpettone, din carne tocată pe care o prepară italienii, scrie G4Food.ro.
Ingrediente pentru 6-8 porții de friptură în stil arrosto italian
- 1 kg mușchi de porc
- 1 bulb de usturoi, sau mai mulți, dar fără a exagera
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin
- 2 linguri de unt
- 1 ceapă mare
- 200 ml vin sec, de preferință roșu
- sare, piper, dafin sau rozmarin
Procedeu
Condimentăm mușchiul de porc cu sare și piper și îl legăm cu sfoară alimentară, cât mai strâns. Aceasta are rolul de a sigila carnea și de a-i păstra aroma.
Rumenim ușor carnea într-o tigaie cu amestec de ulei și unt, întorcând-o pe toate părțile. Este important să nu o înțepăm, trebuie întoarsă cu o ustensilă de lemn.
Odată rumenită și sigilată carnea, o transferăm într-o tavă care va merge la cuptor, unsă cu puțin ulei.
Adăugăm peste ea sosul care s-a format în tigaie, ceapa tăiată fin, o crenguță de rozmarin sau frunze de dafin, usturoiul, cu bulbii tăiați în două, sare și piper.
Peste ele, turnăm un pahar mare de vin roșu sec, și dăm la tava la cuptorul pe care l-am încălzit anterior la 150 de grade. Este nevoie de o temperatură nu prea ridicată, pentru ca mușchiul să nu se usuce prea tare la exterior și să se coacă în interior. Din când în când, deschidem rapid cuptorul și stropim carnea cu sosul acumulat în tavă.
Ar trebui să fie gata după circa 1 oră și jumătate, dar trebuie controlat, pentru că ține de natura cărnii și de specificul cuptorului.
Când e gata, se poate servi imediat, după doar câteva minute. Merge cu garnitură de cartofi, fie prăjiți, fie fierți sau la cuptor, adăugându-i în aceeași tavă cu carnea, spre final.