Chiftelele se pot face din orice fel de carne, dar și din legume și leguminoase. În plus, dacă aveți o friteuză cu aer cald (sau cuptor) evitați prăjirea în ulei, iar chiftelele de legume vor ieși la fel de bune, notează G4Food.
Ingrediente
- 1 dovlecel mai mare
- 1 morcov
- 2 ouă
- 50 de g de brânză telemea
- 1-2 linguri de făină
- 2 fire de ceapă verde tăiate mărunt
- 2 linguri de ulei de măsline
- Mărar
- 1 linguriță de praf de copt
- Sare, piper, oregano (opțional)
Preparare chiftele
Spălăm dovlecelul și îi tăiem capetele. Îl dăm pe răzătoare și punem totul într-un castron. Adăugăm sare, frecăm și apoi lăsăm să elimine apa 15-20 min. Stoarcem bine, mai lăsăm încă 10 min și stoarcem iarăși. Repetăm până nu mai iese apă.
Procedăm la fel cu morcovul (spălat, curățat, ras), apoi îl punem, împreună cu toate celelalte ingrediente, peste dovlecei. Omogenizăm compoziția și formăm chiftele mărișoare și puțin turtite. Le punem una lângă alta într-o tavă pe care am pus o hârtie de copt și am uns-o cu ulei. Le punem la cuptorul preîncălzit la 190 de grade C pentru 25-30 de minute, până se rumenesc, și le întoarcem pe partea cealaltă încă vreo 10 minute, până iau culoare, fără să lăsăm să se coacă prea tare.
Putem pune chifteluțele de legume și la friteuza de aer, la 180 de grade, pentru 30 de minute, întorcându-le în ultimele 10 minute.