Pentru al doilea an consecutiv, legendarului chef Nobu Matsuhisa i-a revenit din nou misiunea de a pregăti meniul pentru petrecerea de după festivitatea premiilor Globurile de Aur. Nicole Kidman, Demi Moore și Selena Gomez sunt câteva dintre starurile care se vor delecta cu meniul unei cine cu stele Michelin, conceput de Nobu Matsuhisa, creatorul faimoaselor restaurante Nobu, scrie G4Food.ro.
Pentru ediția 2025, echipa lui Nobu s-a concentrat pe minimalism, având ca obiectiv crearea unui „canvas frumos” care să pună în valoare meniul artistic conceput de chef Nobu. Culorile mesei includ alb, auriu, negru și tonuri naturale de lemn, pentru a crea o atmosferă caldă și primitoare, cu scaune aurii ce prezintă detalii elaborate și farfurii albe dreptunghiulare, platouri negre și platouri din lemn pentru sushi.
La fiecare masă vor lua loc 12 persoane. Aranjamentul va fi făcut de florista celebră Alice L. Basa (care face decoruri florale pentru Vogue, GQ, Hermés, Kim Kardashian și mulți alții).
Răsfăț gastronomic la Globurilor de Aur
Conform cutumelor, Nobu Matsuhisa a prezentat în avanpremieră la evenimentul de previzualizare al Globurilor, organizat la Hotelul Beverly Hilton, meniul special al festivităților.
Mesele includ un centru rotativ care le permite invitaților să aleagă dintr-o selecție de sticle premium de șampanie (Moët Impérial Brut), vin (Moët & Chandon Rosé Impérial) și apă (Saratoga Spring Water). De asemenea, sunt disponibile gustări suplimentare precum edamame și ardei shishito.
Gustările din meniu
Edamamele (boabe de soia tinere, recoltate înainte de a ajunge la maturitate), un aperitiv popular în restaurantele japoneze, sunt de obicei pregătite prin fierbere sau la vapori și apoi condimentate simplu cu sare de mare. În cazul unui eveniment de lux, cum ar fi Globurile de Aur, s-a optat pentru o versiune mai sofisticată – prăjite în ulei de susan, presărate cu pudră de trufe și acompaniate de un sos special pe bază de miso sau yuzu.
Ardeii shishito, un alt aperitiv popular japonez, sunt de obicei pregătiți prin prăjire rapidă într-o tigaie încinsă (sauté) sau la grătar, până ajung în punctul în care încep să capete o ușoară carbonizare, care le intensifică aroma., apoi condimentați cu fulgi de sare de mare sau un praf de sare cu aromă de citrice, pentru a adăuga un contrast subtil cu un topping de fulgi de pește uscat și afumat.
Meniul principal
Yellowtail Jalapeno, poartă semnătura originală a lui Nobu Matsuhisa, și constă din felii subțiri de pește yellowtail, un pește japonez cu carne fragedă și ușor grasă, asezonat cu ardei iute jalapeno și un sos citric de yuzu (un citric japonez, similar cu lămâia, cu aromă florală) sau ponzu (sos pe bază de soia, cu suc de citrice, oțet și supă de pește, cu gust umami, ușor acrișor și sărat), care echilibrează bogăția peștelui cu o aromă proaspătă și ușor acidulată.
Salată Sashimi cu Dressing Matsuhisa este tot un preparat inventat de Nobu. Aceasta constă din felii subțiri de sashimi (pește crud de calitate superioară, precum ton sau somon), așezate pe un pat de verdețuri proaspete. Dressing-ul Matsuhisa este un sos pe bază de ulei de măsline, oțet de orez, sos de soia și ghimbir proaspăt, care adaugă un echilibru perfect între acrișor, sărat și aromat.
Tai Matsuhisa Nigiri glazurat cu sos Nikiri Soy este o asociere între tai, un pește japonez (dorada roșie), apreciat pentru textura delicată și gustul subtil, și nigiri, adică o porție de orez sushi, glazurat cu sos Nikiri Soy, o combinație bine proporționată între sos de soia ușor îndulcit cu miere și oțet de orez.
Gold Standard Roll este un sushi roll cu crab, învelit în somon, decorat cu fulgi de aur și caviar, servit alături de un sos de yuzu.
Nobuyuki Matsuhisa cunoscut mai bine sub numele de Nobu este un bucătar și antreprenorjaponez de renume internațional, recunoscut pentru fuziunea unică dintre bucătăria japoneză tradițională și influențele din America de Sud, în special din Peru. Născut pe 10 martie 1949 în Saitama, Japonia, Nobu a devenit unul dintre cei mai influenți bucătari din lume și cofondator al lanțului de restaurante de lux Nobu.
În 1994, împreună cu actorul Robert De Niro și alți parteneri, Nobu a fondat primul restaurant Nobu în New York. Brandul a crescut rapid, devenind un simbol al rafinamentului și al bucătăriei moderne, cu locații în întreaga lume, inclusiv în Londra, Dubai și Los Angeles.
În noiembrie 2024, Nobu a fost decorat cu „Ordinul Soarelui Răsare” de către împăratul Japoniei, o distincție prestigioasă care recunoaște contribuția sa în promovarea bucătăriei japoneze la nivel global.