Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Profită de ultimele zile de vară și prepară un ceai rece sau alte băuturi hidratante

    30/08/20253 Mins Read13
    Sursa foto: freepik.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Ne apropiem cu pași repezi de sfârșitul verii, dar tot ne mai confruntăm cu zile călduroase. Temperaturile ridicate și căldura sufocantă, care îi epuizează pe mulți, ne obligă să ne hidratăm, astfel încât lichidele – altele decât apa – sunt mai mult decât binevenite. Dacă obișnuim să bem cafea, probabil în această perioadă o preferăm rece, iar ideal ar fi să nu renunțăm la nicio băutură preferată doar pentru că este cald. Toate au o versiune răcoritoare, notează ABC.

    Hidratarea este esențială pentru menținerea echilibrului și a bunei funcționări a organismului. În plus, trebuie ținut cont de următoarele:

    • Funcția vitală a apei: Apa este esențială pentru funcționarea tuturor sistemelor corpului. Ajută la digestie, circulație, reglarea temperaturii și eliminarea toxinelor prin urină.

    • Impactul asupra performanței fizice și mentale: O bună hidratare îmbunătățește concentrarea, memoria și capacitatea de a lua decizii. La nivel fizic, deshidratarea poate reduce rezistența, crește oboseala și îngreuna recuperarea musculară.

    • Prevenirea bolilor: O hidratare adecvată poate reduce riscul de boli renale, probleme ale pielii și tulburări gastrointestinale. De asemenea, susține un sistem imunitar puternic.

    • Beneficii pentru piele: Apa este fundamentală pentru menținerea pielii sănătoase, hidratate și cu un aspect tânăr. Deshidratarea face ca pielea să pară ternă, uscată și predispusă la riduri.

    Opțiuni de băuturi reci

    În zilele toride trebuie să alegem băuturi care să nu favorizeze deshidratarea, așa cum o fac alcoolul și sucurile carbogazoase. Cele mai bune variante sunt:

      1. Mocktail-urile – cocktailuri fără alcool, inspirate din mixologia clasică. Sunt ușoare, sănătoase, cu ingrediente naturale (ceai, fructe, plante) și se potrivesc oricând. Există seturi speciale precum Tea Cocktails de la Tea Shop, cu variante precum Tropical Colada, Sangría Tea, White Daiquiri sau Ging Dry Tea.

      2. Alte opțiuni: matcha (care îmbunătățește absorbția vitaminelor și mineralelor esențiale) și golden milk (bogată în fier, calciu, magneziu și acizi grași omega-3).

      3. Fructele care se și beau. Pepenele, ananasul, piersicile, merele sau lămâia sunt bogate în apă și dau senzația de prospețime. Pot fi consumate ca atare sau sub formă de smoothie-uri și ceaiuri reci aromate.

      4. Smoothie-uri și shake-uri cu apă, lapte sau băuturi vegetale. Sunt versatile, sățioase și pot fi completate cu gheață sau toppinguri. Ideale la micul dejun, gustare sau desert.

    Cum să faci ceai rece

    Conform specialiștilor, pentru a obține un ceai rece aromat și gustos trebuie:

    1. Infuzare în apă fierbinte – pentru a elibera aromele, antioxidanții și proprietățile fiecărui tip de ceai.

    2. Respectarea timpului de infuzare (2–5 minute, în funcție de sortiment).

    3. Răcirea – fie cu gheață, fie lăsând ceaiul la frigider. Pentru o variantă mai delicată, se poate face macerare la rece: lăsarea frunzelor în apă rece peste noapte.

    4. Texturi diferite – pentru smoothie se poate mixa cu fructe, lapte vegetal, semințe.

    5. Păstrarea la rece – în sticlă sau carafă, cel puțin 1 oră pentru intensificarea aromelor.

    6. Personalizare – cu fructe proaspete, plante aromatice sau băuturi vegetale (mentă, citrice, pepene, lapte vegetal etc.).

    Alimente care hidratează

    Nutriționista Laura Jorge explică faptul că nu doar băuturile reci ajută, ci și alimentele bogate în apă și ușor de digerat, cum ar fi:

    • Fructe și legume de sezon – pepene, pepene galben, roșii, castraveți. Sunt peste 90% apă, conțin vitamine și minerale, fiind perfecte ca gustări, deserturi sau supe reci.

    • Castravetele – foarte hidratant, excelent în salate, supe reci sau apă aromatizată.

    • Roșiile – versatile, antioxidante, ideale pentru sucuri și sosuri reci.

    • Plante și condimente – menta și ierburile aromatice răcoresc datorită mentolului.

    • Ghimbirul – stimulează transpirația și ajută la răcorire, mai ales sub formă de ceai rece cu lămâie.

    • Lactatele fermentate – iaurtul și chefirul sunt ușor digerabile, răcoritoare și bogate în probiotice. Un iaurt cu fructe sau o supă rece pe bază de chefir sunt opțiuni excelente.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    RECOMANDATE 26/12/2025

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Populare în ultima lună
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025106 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202598 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202582 Views
    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei
    26/12/202572 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 26/12/20252 Mins Read25 Views

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Atunci când organismul este slăbit de o viroză, gripă sau altă infecție, modul în care…

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Te simți obosit iarna? Încearcă 7 remedii eficiente pentru mai multă energie

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.