Perele fierte într-un sirop lejer și aromat, peste care adăugăm un sos rapid din ciocolată topită, se pot transforma într-un desert ușor de făcut, dar foarte rafinat. Potrivit G4Food, este un desert care își are originea în regiunea italiană Piemonte, cu o gastronomie cu multe influențe franceze, unde cultura perelor este una dintre culturile fructicole de tradiție.
Ingrediente pentru 4 porții de pere în sos de ciocolată
- 4 pere mari, coapte dar nu exagerat de tare
- 500 ml apă
- 2 linguri zahăr
- scorțișoară, cuișoare
- 1 lămâie netratată
- opțional, 100 g vin roșu
- ciocolată neagră 100g
- lapte 100 g
Procedeu
- Pregătim înainte de toate siropul prin care vom trece rapid perele. Într-o cratiță cu fund gros, turnăm apa și adăugăm zahărul, batonul de scorțișoară și sucul de lămâie trecut printr-o strecurătoare. Dacă ne surâde ideea, putem adăuga și un pahar de vin roșu, este o combinație de încercat măcar o dată în viață.
- Odată pregătit siropul, fără însă să aprindem aragazul, curățăm perele de coajă, lăsându-le întregi. Le adăugăm în cratiță peste sirop și fierbem 10 minute la foc mic, amestecând ușor din când în când.
- Între timp, pregătim sosul de ciocolată, încălzind laptele și adăugând peste el ciocolata neagră ruptă în bucăți mici. Dacă ținem totul la foc foarte mic, nu este nevoie de baie de aburi pentru sosul de ciocolată.
- Sosul se toarnă peste pere după ce sunt gata și le-am așezat pe farfurii pentru servit, sau pe un platou mare.
- Desertul cu pere în sos de ciocolată se poate decora cu coajă rasă de lămâie sau de portocală, netratate, dar și cu alune de pădure, fistic, nuci caramelizate sau praf de bezea.
Variantă: cu ciocolată albă în loc de cea neagră, se pot servi cu sos de căpșuni sau lamele de migdale.