Cu certitudine, unele iaurturi sunt mult mai sănătoase decât altele. O cutie de iaurt grecesc simplu, de exemplu, este departe de unul care conține biscuiți sau are un gust suspect de înghețată. Alegerea unui iaurt sănătos este mai complicată decât v-ați putea aștepta – iar un marketing ingenios poate contribui la și mai multă incertitudinem, arată EatingWell.
De ce trebuie să ții cont atunci când cumperi un iaurt
Deși nu este nevoie să exagerați cu proteinele, acestea sunt foarte importante pentru sănătatea dumneavoastră.
Proteinele sunt esențiale pentru repararea mușchilor și vă ajută să rămâneți sătui, susținând în același timp un metabolism sănătos. Înainte de a cumpăra, verificați conținutul de proteine de pe etichetă. Un iaurt cu 10 grame sau mai mult (per porție) este considerat bogat în proteine, deoarece furnizează 20% din valoarea zilnică de 50 de grame.
Indiferent de alimentele pe care le alegeți: verificați zaharurile adăugate înainte de a le consuma. Prea mult zahăr în dietă poate crește riscul de boli cronice. Asociația Americană a Inimii recomandă ca bărbații să își limiteze aportul la 9 lingurițe (36 de grame) de zaharuri adăugate pe zi, iar femeile ar trebui să nu consume mai mult de 6 lingurițe (25 de grame) pe zi. Consumul frecvent de iaurturi care conțin zahăr, face ca o persoană să depășească doza zilnică recomandată.
Ingrediente precum bucățile de fursecuri, ciocolată sunt ușor de observat, desigur, dar verificați etichetele pentru a determina cu precizie ce conține un iaurt. Chiar și cele cu fructe aparent inofensive pot fi dăunătoare din mult de vedere al adaosului de zahăr.
Totodată, fiecare iaurt este fabricat cu tulpini bacteriene, dar în unele cazuri, tratamentul termic le omoară în timpul procesării, ceea ce înseamnă că acestea nu mai oferă beneficii.
Pentru a vă asigura că alegeți un iaurt cu probiotice care stimulează sănătatea digestivă, căutați ca pe etichetă să fie indicat un conținut de culturi vii de bacterii. Aceste bacterii ajută la descompunerea alimentelor și îmbunătățesc absorbția nutrienților, în timp ce, de asemenea, refac microbii sănătoși ai intestinului, potrivit EatingWell.
Iaurtul mai conține și cantități rezonabile de calciu, fosfor, vitamina B12, riboflavină și potasiu. Acești nutrienți contribuie la sănătatea oaselor și la funcționarea corespunzătoare a metabolismului. Totodată, iaurturile conțin grăsimi sănătoase, necesare.
Atunci când faceți o selecție la magazin, asigurați-vă că analizați informațiile nutriționale și listele de ingrediente și detaliile despre proteine, zahăr, grăsimi și micronutrienți.