Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    (VIDEO) S-a născut prematur, iar medicii nu-i dădeau șanse să poată vorbi sau merge. Acum, la 22 de ani, a luptat în ring cu idolul său, Cătălin Moroșanu

    Paste la cină: toamna e anotimpul ciupercilor și al dovlecilor pentru un sos rapid și gustos

    Ce alimente pot consuma vegetarienii pentru a obține o cantitate suficientă de proteine?

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Paste la cină: toamna e anotimpul ciupercilor și al dovlecilor pentru un sos rapid și gustos

    25/10/20253 Mins Read19
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Pastele în sos de dovleac și ciuperci sunt o mâncare de toamnă extrem de aromată, dintr-o combinație de alimente de sezon reușită. Sosul are o consistență cremoasă și învăluie cu succes pastele, conferindu-l totodată și savoare, notează G4Food.

    Ingrediente pentru 4 porții de paste cu sos de dovleac și ciuperci

    • 400 g de paste scurte (penne, rigatoni, mezze maniche, fusilli etc)
    • 500 g pulpă de dovleac curățat
    • 300 g de ciuperci proaspete, oricare, sau mix
    • 1-2 căței de usturoi
    • 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
    • o crenguță de rozmarin sau câteva frunze de salvie
    • 1 pahar de supă de legume caldă (sau apă cu puțină sare)
    • sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
    • parmezan/ pecorino/ cașcaval ras

    Procedeu

    1. Pregătește ingredientele:
    Taie dovleacul în cubulețe mici. Curăță ciupercile cu o cârpă umedă și taie-le subțire.

    2. Călește dovleacul:
    Într-o tigaie încăpătoare, încălzește uleiul cu usturoiul și rozmarinul (sau salvia). Adaugă dovleacul tăiat cuburi mici și călește-l 5–6 minute la foc mediu, fără capac, amestecând des.

    3. Sotează ciupercile:
    Într-o tigaie separată, sotează câteva minute ciupercile feliate în puțin ulei și doi căței de usturoi tăiați în jumătate. Cât să se rumenească frumos la suprafață. Apoi elimină usturoiul și adaugă-le peste dovleac, continuă gătirea încă 7–8 minute, amestecând des. Dacă este nevoie, adaugă puțină supă de legume ca să nu se usuce prea tare.

    4. Zdrobește dovleacul cu furculița:
    Când dovleacul devine fraged, poți zdrobi o parte cu furculița sau o poți transforma în cremă adăugând un polonic de supă și folosind un mixer vertical, într-un pahar separat. Toarnă apoi crema obținută înapoi în tigaie. Vei obține asfel un sos mai cremos, dar în care rămân și bucăți mici de dovleac, moi dar cât de cât întregi, alături de ciupercile bine rumenite anterior.

    5. Fierbe pastele:
    Între timp ce prepari sosul, fierbe pastele în apă cu sare. Scurge-le al dente și transferă-le în tigaia cu dovleac și ciuperci când sosul este gata.

    6. Amalgamează:
    Adaugă un polonic din apa de fierbere a pastelor și, dacă dorești, o lingură de parmezan sau pecorino. Amestecă bine la foc mic până când totul devine cremos și parfumat. Pentru o notă afumată, se pot adăuga și câteva cuburi de bacon împreună cu ciupercile.

    Se servesc cu ceva brânzeturi rase deasupra și mult piper proaspăt măcinat. Dar o variantă la fel de valabilă este aceea de a adăuga deasupra nuci măcinate, prăjite ușor în tigaie – completează aromele toamnei.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 25/10/2025

    (VIDEO) S-a născut prematur, iar medicii nu-i dădeau șanse să poată vorbi sau merge. Acum, la 22 de ani, a luptat în ring cu idolul său, Cătălin Moroșanu

    Gastronomie 25/10/2025

    Ce alimente pot consuma vegetarienii pentru a obține o cantitate suficientă de proteine?

    RECOMANDATE 25/10/2025

    Cele mai bune exerciții pentru slăbit și în cât timp apar efecte în funcție de tipul de mișcare

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României
    24/10/20254.103 Views
    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament
    22/10/20254.036 Views
    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat
    21/10/20253.464 Views
    (VIDEO) S-a născut prematur, iar medicii nu-i dădeau șanse să poată vorbi sau merge. Acum, la 22 de ani, a luptat în ring cu idolul său, Cătălin Moroșanu
    25/10/20251.525 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 25/10/20252 Mins Read1.525 Views

    (VIDEO) S-a născut prematur, iar medicii nu-i dădeau șanse să poată vorbi sau merge. Acum, la 22 de ani, a luptat în ring cu idolul său, Cătălin Moroșanu

    Dragoș Zdrolidis s-a născut în urmă cu 22 de ani, la Brăila (România), prematur, la…

    Paste la cină: toamna e anotimpul ciupercilor și al dovlecilor pentru un sos rapid și gustos

    Ce alimente pot consuma vegetarienii pentru a obține o cantitate suficientă de proteine?

    Cele mai bune exerciții pentru slăbit și în cât timp apar efecte în funcție de tipul de mișcare

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    (VIDEO) S-a născut prematur, iar medicii nu-i dădeau șanse să poată vorbi sau merge. Acum, la 22 de ani, a luptat în ring cu idolul său, Cătălin Moroșanu

    Paste la cină: toamna e anotimpul ciupercilor și al dovlecilor pentru un sos rapid și gustos

    Ce alimente pot consuma vegetarienii pentru a obține o cantitate suficientă de proteine?

    Cele mai populare

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament

    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.