Serile de duminică devin adesea un ritual savuros pentru iubitorii de mâncare, iar un bol cu paste al dente, îmbibate în sos roșu, presărate cu cârnați rumeniți și o mână de parmezan ras, este tot ce ai nevoie pentru a încheia perfect săptămâna. Aromele se împletesc într-un festin de gusturi care transformă orice masă de duminică într-o experiență de neuitat.
Ingrediente pentru 4 porții de paste cu sos de cârnați
- 300-350 paste scurte tip tortiglioni, mezze maniche, paccheri sau oricare, în lipsă
- 200 g concentrat de roșii
- 200 g cârnați proaspeți de porc
- 2 cepe medii
- 1 pahar de vin alb sec
- ulei, sare, piper
- 2 cuișoare, 2 frunză de dafin
- brânzeturi rase pentru servit
Procedeu
Ca la orice rețetă rapidă de paste, în timp ce preparăm sosul, fierbem și pastele: orice format ar fi, pastele se adaugă mereu în apă atunci când fierbe și după ce am adăugat o cantitate generoasă de sare. Mai exact, pentru 100 g de paste e nevoie de minim 1 l de apă și câteva grame bune de sare, pastele nu absorb mai mult decât e nevoie
Când ajung să fie fierte al dente, adică atunci când nu mai vedem alb în centru dacă rupem pasta, le scurgem și le lăsăm fie în oală, fie într-un bol. Dacă au de așteptat mai mult de 2-3 minute, este recomandat să adăugăm peste ele câteva picături de ulei. Acesta va împiedica să se lipească între ele.
Pentru sos, tăiem cârnații rondele subțiri de circa 1 cm și îi lăsăm puțin deoparte. Tăiem cât mai mărunt și ceapa și o sotăm în 2-3 linguri de ulei într-o tigaie antiaderentă mare. După ce s-a înmuiat puțin, adăugăm rondelele de cârnați, le sotăm împreună cu ceapa. Completăm cu un strop de sare și piper și stingem cu vinul alb.
Mai învârtim puțin totul în tigaie la foc iute până se evaporă vinul, apoi adăugăm concentratul de roșii, 2 polonice de apă caldă în care fierb pastele, 2 cuișoare și frunza de dafin. Reducem flacăra și ținem sosul să fiarbă circa un sfert de oră sub capac.
Când e gata și aromele s-au amestecat bine între ele, adăugăm pastele fierte, scurse și amestecăm.
Aceste paste cu sos de cârnați merg de minune cu un strop de brânză rasă deasupra. Nu doar parmezan sau pecorino italian, merge și un cașcaval ras, ceva mai uscat. Opțional, și un strop de pătrunjel verde sau busuioc.
Rețetă preluată: G4Food.ro.