Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Paste cremoase cu leurdă și sparanghel: o combinație savuroasă pentru prânz sau cină

    03/06/20252 Mins Read10
    Sursa foto: Food & Wine
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Food & Wine propune o rețetă rafinată, în care leurda este transformată într-un pesto aromat, îmbogățit cu smântână pentru un sos fin și catifelat. Alături de sparanghelul fraged, rumenit pe grătar, și ricotta cremoasă, rezultă un preparat savuros, ideal pentru pentru prânz sau cină.

    Ingrediente

    Pentru pesto:

    • 85 g de leurdă proaspătă (aproximativ 16 frunze) sau 6 cepe verzi
    • 120 ml ulei de măsline extravirgin
    • 40 g parmezan ras (aproximativ 1/3 cană)
    • 60 ml semințe de floarea-soarelui prăjite, nesărate
    • 2 lingurițe coajă rasă de lămâie și 2 linguri de suc proaspăt de lămâie
    • 3/4 linguriță sare
    • 3/4 linguriță piper negru măcinat

    Pentru paste:

    • 340 g paste
    • 450 g sparanghel proaspăt, curățat
    • 1 1/2 lingurițe ulei de măsline extravirgin
    • 1/2 linguriță sare, plus după gust
    • 4 linguri unt nesărat
    • 120 ml smântână pentru gătit
    • 30 g parmezan ras (aproximativ 1/4 cană), plus încă puțin pentru decor
    • 1/2 linguriță coajă rasă de lămâie
    • 120 g brânză ricotta (aproximativ 1/2 cană)

    Mod de preparare

    1. Prepararea pesto-ului: Tăiați frunzele de leurdă pentru a obține aproximativ 1 1/2 căni, păstrând bulbii pentru mai târziu. Într-un blender, combinați frunzele de leurdă, uleiul de măsline, parmezanul, semințele de floarea-soarelui, coaja și sucul de lămâie, sarea și piperul. Mixați până obțineți o pastă omogenă.
    2. Prepararea pastelor: Într-o oală mare cu apă sărată clocotită, fierbeți pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj pentru al dente. Scurgeți, clătiți și puneți deoparte.
    3. Gătirea sparanghelului și a bulbilor de leurdă: Preîncălziți grătarul la temperatură ridicată (230–260°C). Într-un bol mediu, amestecați sparanghelul și bulbii de leurdă cu uleiul de măsline și presărați sare. Așezați-le pe grătar și gătiți-le, întorcându-le frecvent, până când sunt ușor carbonizate și fragede, aproximativ 3–5 minute. Transferați-le pe un tocător și tăiați-le în bucăți de 2,5 cm.
    4. Asamblarea preparatului: Într-o tigaie mare, topiți untul la foc mediu. Adăugați pastele fierte, sparanghelul și bulbii de leurdă la grătar; gătiți, amestecând ocazional, până când pastele sunt ușor rumenite, 2–4 minute. Încorporați pesto-ul de leurdă și smântâna pentru gătit; gătiți, amestecând constant, până când sosul este bine încălzit și acoperă pastele, aproximativ 2 minute. Luați de pe foc și adăugați parmezanul și coaja de lămâie, amestecând până la omogenizare. Potriviți de sare după gust.
    5. Servirea: Împărțiți ricotta în mod egal pe 4 farfurii. Așezați pastele deasupra și decorați cu parmezan suplimentar. Serviți imediat.

    Această rețetă evidențiază aromele proaspete, combinând gustul intens al leurdei cu textura crocantă a sparanghelului și cremozitatea sosului, oferind o experiență culinară deosebită.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 27/12/2025

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    RECOMANDATE 27/12/2025

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    Gastronomie 27/12/2025

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Populare în ultima lună
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025108 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/2025100 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202586 Views
    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei
    26/12/202573 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 27/12/20255 Mins Read29 Views

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    Un atac de panică nu este acea grijă apăsătoare pe care o avem ocazional. Este…

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Cele mai vizitate destinații turistice din 2025, potrivit unui clasament

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum recunoști un atac de panică și de ce apare

    Cum ajută fructele digestia și care sunt cele mai eficiente

    2 ceaiuri din plante cu efect antiinflamator și beneficii pentru digestie, ușor de preparat acasă

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.