Ouăle en Cocotte sunt o rețetă clasică franțuzească pentru micul dejun, ușor de preparat acasă. Ouăle sunt coapte deasupra unor felii subțiri de somon afumat, crème fraîche și mărar, apoi acoperite cu un strop de smântână lichidă. Rezultatul este o textură cremoasă, cu gălbenușuri moi și moi, completate perfect de aroma delicată a somonului afumat, scrie G4Food.
Ingrediente
- 1 lingură de unt nesărat
- 110 g somon afumat, feliat subțire
- ¼ cană de crème fraîche sau smântână
- 1-2 linguri de mărar proaspăt, tocat fin
- 4 ouă
- 2-4 linguri de smântână pentru gătit
- 1 linguriță de sare
- ¼ linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- Apă clocotită
- Opțional: baghetă prăjită sau bețișoare de brioșă pentru servire
- 2 linguri de arpagic, tăiat subțire
Cum se prepară
- Preîncălzește cuptorul la 190°C. Unge ramekin-ul (vas mic din lut sau ceramică folosit pentru coacere la cuptor) cu unt și așază-le într-un vas de copt adânc, rezistent la cuptor.
- Adaugă ingredientele. Pune somonul afumat, crème fraîche și mărarul în ramekin.
- Adaugă ouăle. Sparge fiecare ou într-un bol mic, apoi toarnă-l cu grijă în vas.
- Toarnă un strop de smântână lichidă peste albuș, lăsând gălbenușul expus, dacă este posibil. Presară ușor sare și piper negru măcinat.
- Baie de apă. Toarnă apă fierbinte în vasul de copt până ajunge la jumătatea ramekin-ului.
- Coace la cuptor timp de 15-20 de minute, până când ouăle sunt gătite după preferință. Începe să verifici consistența după 12 minute, pentru a evita supra-coacerea.
- Servește imediat, presărate cu ceapă proaspătă și pâine prăjită.