Este un preparat care constă într-un ou fiert tare, învelit într-un amestec de carne tocată bine condimentat, apoi trecut prin pesmet și prăjit sau copt la cuptor. După o perioadă în care a fost aproape uitat, oul scoțian a revenit în atenție în contextul noului val al pub-urilor cu specific gastronomic pur englezesc, scrie G4Food.
Legendele din jurul acestui preparat foarte vechi
Se spune că această rețetă a fost inventată în 1738 într-un magazin de delicatese din Londra, Fortnum & Mason, unde era promovată ca un aliment ideal de luat în geantă sau de propus pentru picnicuri în aer liber. O altă ipoteză susține că ar fi fost creată în Yorkshire, în secolul trecut, în restaurantul William J. Scott & Sons. Numele său provine, cel mai probabil, de la verbul englezesc to scotch, care înseamnă „a înveli”, făcând referire la carnea care înfășoară oul. În fine, o a treia ipoteză ar fi că la originea acestui preparat cu ouă ar fi un altul indian numit nargisi kofta. Kofta se pare că este un cuvânt de origine persiană și a intrat în multe limbi orientale, inclusiv în turcă, de unde apoi a fost împrumutat și la noi, transformat în chiftea.
Ingrediente necesare și cum se prepară scotch eggs
Fiind un preparat care se poate conserva și mânca mai multe zile la rând, lăsăm la o parte ideea de porție. Este o rețetă perfect ajustabilă și pe care fiecare și-o poate personaliza după resurse și preferințe.
În linii mari, e nevoie de ouă, carne tocată, de porc sau amestecul preferat, făină, ou și pesmet. Calculăm circa 50 g de carne pentru fiecare ou.
Ouăle se fierb timp de 7-8 minute, astfel încât gălbenușul să fie tare, ferm. Se răcesc și apoi se curăță.
Carnea o condimentăm cu sare și piper, puțină nucșoară, o lingură de muștar picant, ceapă verde tocată foarte mărunt, pătrunjel sau mărar. Se amestecă până iese o compoziție ca cea pentru chiftele.
Se porționează în funcție de numărul de ouă și se aplatizează între două foi de hârtie de cuptor, cu un sucitor. Înfășurăm fiecare ou fiert cu câte o porție din compoziția de carne aplatizată.
Urmează procesul standard pentru orice preparat pané: trecem ouăle astfel pregătite prin făină, apoi prin ou bătut și, la final, prin pesmet.
Le prăjim, ca metodă tradițională, în baie de ulei, până devin aurii și crocante. Apoi le scoatem pe hârtie absorbantă. Însă oricine poate încerca și varianta la cuptor sau într-un air fryer deja încălzit.