Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    Punctele de presiune de la nivelul tălpilor: ce legătură au cu durerile, somnul și anxietatea

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Ouă conservate în oțet: un aperativ gustos și diferit, potrivit pentru orice moment al zilei

    19/01/20253 Mins Read144
    Foto: Shutterstock
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Englezii le propun ca gustare și sunt prezente în majoritatea pub-urilor, merg împreună cu cartofii prăjiți și bere. La prima vedere e o idee ușor ciudată, la ce bun să așezi într-un borcan niște ouă fierte, dacă le poți fierbe la moment foarte ușor și în timp record? Dar motivațiile sunt multiple și valabile oricând și pentru oricine: așezate în borcan cu oțet și condimente capătă altă aromă, apoi, sunt disponibile în orice moment și ai eliminat din start o problemă, scrie G4Food.ro.

    În trecut, metoda mai avea o miză: erau astfel conservate ouăle din gospodăria proprie, pentru că la un moment dat găinile încetau producția în sezonul rece. Situația e valabilă încă în mediul rural, pentru cine are gospodărie cu animale. Pe cât e de nouă ideea, pe atât e de simplu procedeul. Merită o încercare, mai ales că nu presupune niciun fel de ingredient costisitor. Mai jos, o rețetă adaptată din revista Good Food.

    Ingrediente

    12 ouă mari
    800 ml oțet de vin alb
    200 g zahăr
    1 lingură de sare
    5 frunze de dafin
    2 linguri boabe de piper negru
    2 linguri boabe de coriandru
    12 ouă mari

    Procedeu

    Începem prin a pregăti oțetul cu condimentele: se adaugă într-o oală încăpătoare tot lichidul alături de zahăr (se poate folosi și mai puțin), sare, boabele de piper și de coriandru, frunzele de dafin. Se încălzește până se dizolvă zahărul și se lasă să se răcească, în timp ce fierbem ouăle.

    Se adaugă în apă rece într-o oală încăpătoare și se fierb numărând zece minute din momentul când au început să fiarbă. Este foarte important să le fierbem foarte tare, pentru a se conserva corect, chiar și pentru un timp relativ scurt. De asemenea, este important ca după ce au trecut cele zece minute să nu le lăsăm să se răcescă în aceeași apă: trebuie mutate într-un vas cu apă rece, ideal chiar cu puțină gheață. Se curăță de coajă abia când s-au răcit complet.

    Așezăm ouăle astfel decojite într-un borcan de circa 1l, turnăm peste ele oțetul aromatizat și răcit, până le acoperă. Se închide etanș borcanul, lăsând cât mai puțin aer deasupra, și se lasă într-un loc răcoros și întunecat. Se pot conserva până la maxim trei luni, dar cu greu vor rezista atât timp. Odată deschis, borcanul se conservă în frigider și se consumă în maxim 10 zile.

    Alte posibile condimente

    Unele variante prevăd și o ceapă tăiată fin pentru a aromatiza oțetul, fierbându-le împreună minim un sfert de oră. În afară de ceapă, se mai pot folosi semințe de muștar, fulgi de chilli, curcuma, semințe de fenicul.
    O altă idee interesantă este aceea de a adăuga în apa în care fierb ouăle felii de sfeclă roșie sau praf de curcuma. În acest fel, ouăle vor ieși colorate la suprafață, un efect vizual interesant.

    Alternativ, se pot adăuga și în oțet aceleași alimente, care să dea culoare.

    ouă conservate în oțet

    Articole asemănătoare

    Mediu 18/05/2025

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Gastronomie 18/05/2025

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    RECOMANDATE 18/05/2025

    Punctele de presiune de la nivelul tălpilor: ce legătură au cu durerile, somnul și anxietatea

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/2025382 Views
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025118 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/2025101 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/202587 Views
    Recomandate
    Mediu 18/05/20253 Mins Read8 Views

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Compostarea este un proces prin care materia organică, precum frunzele și resturile alimentare, se descompune…

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    Punctele de presiune de la nivelul tălpilor: ce legătură au cu durerile, somnul și anxietatea

    Ce conține un mic dejun tradițional francez. Deși croissantul cu unt este un simbol parizian, fiecare regiune a Franței are propria sa „delicatesă matinală”

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    Punctele de presiune de la nivelul tălpilor: ce legătură au cu durerile, somnul și anxietatea

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.