Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Brownie pudding, desertul de ciocolată care se face ușor și este perfect pentru sărbători

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    O tartă de ciocolată fără gluten, cu dovlecei rași în compoziție în loc de făină: desert cu nivel caloric redus

    27/09/20252 Mins Read24
    Sursa foto: Dreamstime.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Pentru unii ar putea părea o idee ciudată, pentru că asociem mental dovleceii cu gustul sărat, nu cu cel dulce. În realitate, ei sunt destul de neutri și se integrează foarte bine în compoziții dulci, notează G4Food.

    Un desert cu un nivel caloric mult sub unul obișnuit – soluțiile de compromis de acest tip sunt preferabile atunci când nu urmăm în mod special vreo dietă și ne permitem câte ceva dulce mai des dar vrem să limităm aportul caloric. Urmând cantitățile de mai jos, rezultă un desert care măsoară în total în jur de 2200 kcal. Dacă facem 8 porții, înseamnă aproximativ sub 300 kcal o porție, în condițiile în care un desert standard depășește de regulă 500 kcal.

    Există multe deserturi alternative cu ciocolată, pe lângă brownies cu fasole sau tartă de ciocolată și năut, sau cremă de avocado cu cacao. În plus, nu e doar fără gluten, ci și fără lactoză.

    Ingrediente pentru o formă de 20 cm diametru

    • 160 g ciocolată neagră, cu concentrație cât mai mare de cacao
    • 3 ouă medii
    • 60 g zahăr
    • 60 ml ulei de floarea-soarelui
    • 160 g dovlecei rași
    • 30 g amidon de porumb pentru dulciuri
    • 30 g cacao fără zahăr
    • 2 linguri făină de migdale sau nuci măcinate fin
    • un praf de sare

    Procedeu

    1. Topim ciocolata la bain-marie sau la microunde. Ungem cu ulei o formă rotundă de 20 cm diametru și o ținem deoparte, pregătită.

    2. Separăm gălbenușurile de albușuri și batem albușurile spumă cu 30 g de zahăr. Într-un alt bol, amestecăm gălbenușurile cu restul de 30 g de zahăr, adăugăm uleiul și jumătate din dovleceii rași pe răzătoarea cu găuri mai mari. Încorporăm apoi tot aici amidonul și pulbearea de cacao, ambele cernute, apoi făina de migdale și un praf de sare. Adăugăm restul de dovlecei, ciocolata topită și amalgamăm. La final, completăm cu albușurile spumă, amestecând cu mișcări ușoare, pe verticală.

    3. Turnăm compoziția în forma pregătită și coacem desertul în cuptorul preîncălzit, preferabil cu ventilație, la 165-170°C, aproximativ 20 de minute. Prăjitura trebuie să rămână umedă în interior, așa că pe final trebuie făcut un test cu scobitoarea.

    4. Odată coaptă, o lăsăm să se răcească puțin pe un grătar, dar nu complet, pentru a o putea apoi răsturna pe platou. Și savura, caldă. E bună și rece și se poate și reîncălzi, dacă preferăm.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 26/12/2025

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Gastronomie 26/12/2025

    Brownie pudding, desertul de ciocolată care se face ușor și este perfect pentru sărbători

    Gastronomie 25/12/2025

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025154 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025103 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202595 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202579 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 26/12/20256 Mins Read36 Views

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Cercetătorii americani au descoperit că lipsa somnului influențează durata vieții mai mult decât alimentația, exercițiile…

    Brownie pudding, desertul de ciocolată care se face ușor și este perfect pentru sărbători

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Brownie pudding, desertul de ciocolată care se face ușor și este perfect pentru sărbători

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.