Pe lângă cunoscutele creme de vanilie, ciocolată, mai nou și mascarpone, o altă soluție la îndemână pentru un desert rapid este crema de lămâie. Nu are în compoziție unt sau alte grăsimi, ci doar ouă, făina, zahăr, lapte, lămâie. Se poate folosi în nenumărate combinații, chiar și cu o altă cremă.
Ingrediente pentru circa 400 g cremă de lămâie
- 100 ml suc de lămâie
- coaja rasă de la o lămâie
- 60 g zahăr
- 400 ml lapte
- 40 g amidon de porumb sau, în lipsă, făină de grâu
- 3 gălbenușuri de ou
- 2 g sare
Mod de preparare:
- Mixăm zahărul cu gălbenușurile de ou cu un tel sau un mixer, până obținem o compoziție ușor spumoasă. Adăugăm amidonul/făina, continuând să amestecăm. Folosim, la modul ideal, o oală încăpătoare, pe care apoi o putem transfera pe flacără.
- Încălzim ușor laptele și adăugăm în el coaja de lămâie, aducând temperatura până aproape de punctul de fierbere.
- Strecurăm și adăugăm peste compoziție laptele încălzit, care acum a devenit aromat, amalgamând. Completăm cu praful de sare, dizolvând-o bine.
- Mutăm oala cu compoziția dizolvată în lapte pe flacăra cea mai mică a aragazului și continuăm să amestecăm până când începe să capete consistență, să se îngroașe.
- Când e suficient de densă crema, completăm cu sucul de lămâie, trecut prin sită și amestecăm.
- Lăsăm să se răcorească, neapărat acoperită cu folie de plastic, pentru a împiedica să se formeze deasupra o crustă uscată. O folosim mai departe în funcție de ceea ce vrem să preparăm. Alternativ, se poate adăuga direct în cupele în care urmează să o servim ca desert, cu sau fără fursecuri alături.
Sursa: G4Food.ro