Combinația fenicul, portocale și măsline este una dintre combinațiile cele mai frecvente iarna din zona de sud a Italiei când vine vorba de a inventa fie o garnitură, fie o salată ca fel unic.
Ingrediente pentru 4 persoane:
- 1 bulb de fenicul
- 3-4 portocale
- 1 praz, partea albă
- salată verde
- 100 g măsline kalamata sau altele
- câteva frunze de radicchio
- oricare versiune de pește afumat: somon, ton, hering, hamsii, spada
- ulei, sare, piper, lămâie
Procedeu
- Ca orice salată, pregătim mai întâi ingredientele: bulbul de fenicul se curăță de partea verde, iar cea albă se taie foarte fin, subțire și se stropește imediat cu puțin ulei și lămâie, pentru a împiedica oxidarea.
- Se curăță portocala de coajă, se desfac feliile și se taie în 3-4 bucăți.
- Se spală și se scurge bine salata, și cea verde, și frunzele de radicchio. Se taie de mărime medie.
- Tăiem foarte fin prazul, iar peștele îl facem bucăți mici – în general cu cât fragmentele de alimente sunt mai mici, în orice preparat, cu atât aromele se întrepătrund mai bine, pentru că se amplifică suprafața de schimb.
- Odată pregătite toate componentele salatei, începem să o compunem: începem cu frunzele de salată verde, pe care le transferăm primele în bol.
- Peste ele adăugăm, alternându-le, felii subțiri de fenicul, de praz, de radicchio, printre ele și bucăți de portocale.
- Completăm cu măsline și hering afumat sau oricare alt preparat din pește afumat.
- Se condimentează cu sare, piper și ulei de măsline. Opțional, și puțin suc de lămâie.
Sursa: G4Food.ro