Supa de ceapă este inspirată din bucătăria franceză și se potrivește pentru serile reci de toamă sau de iarnă: încălzește, e plină de gust, dă sațietate, combină alimentele vegetale cu brânzeturi și puțină pâine. Aceasta se prepară ușor.
Se gătește întâi ceapa în tigaie, apoi pe final se gratinează la cuptor, cu crutoane sau felii de pâine prăjită și cașcaval ras – este foarte asemănător cu brânza Gruyère franțuzească prevăzută de rețeta clasică.
Ingrediente pentru 4 porții
- 500 g de ceapă albă
- 2 linguri de făină, poate fi și de năut
- 1 linguriță de zahăr
- 1/2 pahar de vin alb sec
- 1 frunză de dafin, opțional
- 500 g de supă limpede, vegetală sau de oase
- ulei de măsline sau altul
- puțin unt
- felii de pâine prăjită
- 100 g cașcaval ras
Procedeu
Pentru a prepara supa de ceapă, începem prin a tăia ceapa în felii subțiri și o călim într-o tigaie mare cu ulei și unt circa 15-20 de minute. Amestecăm din când în când ca să nu se lipească.
Când devine translucidă, adăugăm făina și zahărul și amestecați până când făina capătă puțină culoare , 1-2 minute.
Stingem acum cu vin alb și îl lăsăm să se evapore. Când mirosul de alcool nu se mai simte, adăm supa fierbinte și frunza de dafin.
Completăm cu sare și piper și aducem la puncul de fierbere. Acoperm cratița și continuăm la foc mic timp de circa jumătate de oră, amestecând din când în când.
La final, transferăm supa în vase individuale din ceramică, adăugăm deasupra feliile de pâine prăjită și cașval ras. Dăm vasele la cuptor circa 10 minute, până când brânza se topește, și e gata.
Se servește caldă, cu piper proaspăt măcinat și eventual un strop de ulei de măsline.
Sursa rețetei: G4Food.ro