Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Tinerii artiști din R. Moldova pot aplica pentru un stagiu cultural de două luni la Viena

    Certificat de competențe digitale pentru liceeni – înscrierile sunt deschise

    UE pregătește reguli noi pentru a limita închirierile pe termen scurt

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    O idee unică de cină caldă, din gastronomia franceză: supă de ceapă cu pâine prăjită și cașcaval

    16/11/20242 Mins Read4
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Supa de ceapă este inspirată din bucătăria franceză și se potrivește pentru serile reci de toamă sau de iarnă: încălzește, e plină de gust, dă sațietate, combină alimentele vegetale cu brânzeturi și puțină pâine. Aceasta se prepară ușor. 

    Se gătește întâi ceapa în tigaie, apoi pe final se gratinează la cuptor, cu crutoane sau felii de pâine prăjită și cașcaval ras – este foarte asemănător cu brânza Gruyère franțuzească prevăzută de rețeta clasică.

    Ingrediente pentru 4 porții

    • 500 g de ceapă albă
    • 2 linguri de făină, poate fi și de năut
    • 1 linguriță de zahăr
    • 1/2 pahar de vin alb sec
    • 1 frunză de dafin, opțional
    • 500 g de supă limpede, vegetală sau de oase
    • ulei de măsline sau altul
    • puțin unt
    • felii de pâine prăjită
    • 100 g cașcaval ras

    Procedeu

    Pentru a prepara supa de ceapă, începem prin a tăia ceapa în felii subțiri și o călim într-o tigaie mare cu ulei și unt circa 15-20 de minute. Amestecăm din când în când ca să nu se lipească.

    Când devine translucidă, adăugăm făina și zahărul și amestecați până când făina capătă puțină culoare , 1-2 minute.

    Stingem acum cu vin alb și îl lăsăm să se evapore. Când mirosul de alcool nu se mai simte, adăm supa fierbinte și frunza de dafin.

    Completăm cu sare și piper și aducem la puncul de fierbere. Acoperm cratița și continuăm la foc mic timp de circa jumătate de oră, amestecând din când în când.

    La final, transferăm supa în vase individuale din ceramică, adăugăm deasupra feliile de pâine prăjită și cașval ras. Dăm vasele la cuptor circa 10 minute, până când brânza se topește, și e gata.

    Se servește caldă, cu piper proaspăt măcinat și eventual un strop de ulei de măsline.

    Sursa rețetei: G4Food.ro

    supă de ceapă supă de ceapă cu pâine prăjită supă din ceapă și năut

    Articole asemănătoare

    Cultură 15/10/2025

    Tinerii artiști din R. Moldova pot aplica pentru un stagiu cultural de două luni la Viena

    Muncă 15/10/2025

    Certificat de competențe digitale pentru liceeni – înscrierile sunt deschise

    Odihnă 15/10/2025

    UE pregătește reguli noi pentru a limita închirierile pe termen scurt

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/20251.852 Views
    (VIDEO) Un moldovean i-a emoționat până la lacrimi pe antrenorii de la „Vocea României”
    11/10/20251.145 Views
    Sunt antidepresantele doar pentru depresie? Ce explică medicul neurolog
    09/10/2025631 Views
    Durerile de cap explicate de neurolog: tipuri, tratamente și când să mergi la medic
    12/10/2025607 Views
    Recomandate
    Cultură 15/10/20251 Min Read2 Views

    Tinerii artiști din R. Moldova pot aplica pentru un stagiu cultural de două luni la Viena

    Șase artiști și lucrători culturali din R. Moldova au oportunitatea de a participa la un…

    Certificat de competențe digitale pentru liceeni – înscrierile sunt deschise

    UE pregătește reguli noi pentru a limita închirierile pe termen scurt

    Tatiana Țîbuleac își sărbătorește ziua de naștere: romanele care au impresionat cititorii și criticii

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Tinerii artiști din R. Moldova pot aplica pentru un stagiu cultural de două luni la Viena

    Certificat de competențe digitale pentru liceeni – înscrierile sunt deschise

    UE pregătește reguli noi pentru a limita închirierile pe termen scurt

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    (VIDEO) Un moldovean i-a emoționat până la lacrimi pe antrenorii de la „Vocea României”

    Sunt antidepresantele doar pentru depresie? Ce explică medicul neurolog

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.