Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Nutriționistă: cum să gătim cartofii pentru a le păstra proprietățile antiinflamatorii

    06/04/20252 Mins Read34
    Foto: g4Food
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Nutriționista Sandra Moñino relatează cum ar trebuie să gătim cartofii pentru a le păstra proprietățile nutriționale, arată LaVanguardia, citată de G4Food. 

    Din punct de vedere gastronomic, prăjirea și fierberea unui aliment sunt două metode foarte diferite, deoarece rezultatul, în special în ceea ce privește gustul și textura, va fi diferit. Însă, această alegere nu afectează doar aceste aspecte, ci și cât de bine putem beneficia de nutrienții alimentelor, așa cum explică dieteticianul Raquel Frías pe portalul „Nutriendo” al Academiei Spaniole de Nutriție și Dietetică. De aceea, modul de preparare influențează cât de sănătoasă este mâncarea.

    Unele dintre metodele care duc la o pierdere mai mare de nutrienți, conform Raquelei Frías, includ prăjirea la temperaturi prea mari sau prea mici, fierberea în exces de apă sau prăjirea cu ulei foarte încins. Totuși, efectul acestor tehnici depinde și de tipul alimentului.

    Cartofii își pot păstra proprietățile antiinflamatorii sau din contră să provoace inflamație

    Metoda de gătire influențează modul în care un aliment afectează organismul și ce proprietăți reușește să păstreze după procesare, explică nutriționista Sandra Moñino într-o postare pe Instagram. Ea subliniază în special efectele pe care metoda de preparare le are asupra cartofilor, deoarece aceasta determină dacă aceștia își mențin proprietățile antiinflamatorii sau, dimpotrivă, provoacă inflamație în corp după consum. Acest lucru se datorează faptului că, în anumite condiții, cartofii produc acid butiric, un compus antiinflamator natural, explică specialista.

    Pentru a păstra cât mai bine valorile nutriționale ale cartofilor, Sandra Moñino recomandă următorii pași:

    • Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.

    • Între timp, tăiați cartofii, respectând o regulă importantă: bucățile trebuie să aibă dimensiuni cât mai similare.

    • O metodă simplă este să feliați cartofii și apoi să îi tăiați sub formă de bastonașe, asemănătoare cartofilor prăjiți obișnuiți.

    Această tehnică de preparare permite păstrarea beneficiilor cartofilor pentru sănătate și susține un sistem digestiv echilibrat.

    fierbere cartofi

    Articole asemănătoare

    Cultură 13/05/2025

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Muncă 13/05/2025

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    RECOMANDATE 13/05/2025

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.225 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025289 Views
    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani
    07/05/2025143 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025112 Views
    Recomandate
    Cultură 13/05/20254 Mins Read21 Views

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Piesa „Espresso Macchiato” a rapperului și cântărețului estonian Tommy Cash, selecția Estoniei pentru concursul Eurovision…

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    „Volume eating”: metoda care presupune să mănânci mai mult și totodată să slăbești

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.