Nucșoara este un condiment străvechi cu proprietăți nutritive deosebite și o aromă unică. Este sămânța decojită obținută din partea interioară a unei plante indoneziene numită Myristica fragrans. De asemenea, este un condiment cu uz foarte vechi, folosit și în medicina tradițională de secole, potrivit cookist.it. Ingredient esențial în sosul bechamel, nucsoara are o aromă rafinată, dulce și exotică, cu o notă picantă foarte ușoară. Se folosește la prepararea de umpluturi pentru paste, sosuri, feluri principale și garnituri, dar, mai ales, dă o notă specială deserturilor delicioase.
Myristica fragrans Houtt este un arbore din familia Myristicaceae originar din Insulele Moluce din Indonezia. Astăzi este cultivat în aproape toate zonele intertropicale. Nu produce unul, ci două mirodenii: semințele decorticate, nucșoara, și buzduganul, partea exterioară care acoperă semințele. Deși a fost întotdeauna populară pe piețele din țările arabe, în Europa nu a fost considerată un produs căutat până în secolul al XVI-lea. În scurt timp, a devenit atât de populară, încât a provocat conflicte și ostilitate între țările occidentale care doreau să obțină monopolul asupra ei.
Este un condiment bogat în substanțe nutritive: bogat în apă și vitamine, cum ar fi vitamina A, C și vitaminele B (în special niacina și tiamina). Furnizează proteine și minerale importante, cum ar fi potasiu, fosfor, calciu și magneziu. 100 g de nucșoară furnizează aproximativ 525 de calorii.
Nucșoara are proprietăți carminative și depurative, motiv pentru care este folosită de secole la prepararea decocturilor și infuziilor utile împotriva grețurilor, durerilor de stomac, vărsăturilor și tulburărilor digestive. Ajută la expulzarea gazelor care se acumulează în stomac și intestine și ameliorează durerea colicilor. De asemenea, eficientă în curățarea rinichilor și a ficatului, datorită proprietăților sale antifungice și antibacteriene, devine un dezinfectant important pentru tractul urinar. Nucșoara are efect și asupra stării de spirit: are o putere relaxantă și este utilă în cazuri de stres și anxietate, favorizează relaxarea de seară și previne insomnia.
Cum se folosește nucșoara în bucătărie
Nucșoara poate fi găsită în comerț sub formă de pudră sau în semințe întregi, atât maro, cât și albe. Pentru a profita la maximum de parfumul lor, nucile pot fi râșnite atunci când sunt gata de utilizare.
Nucșoara este folosită în bucătărie ca ingredient atât în rețete dulci, cât și sărate, mai ales în sosul bechamel. Datorită aromei sale exotice și ușor picante, este adesea inclusă în umpluturile pastelor proaspete precum cappelletti, ravioli și tortellini, dar și în sosurile de cannelloni și lasagne.
Nucșoara este utilizată pentru a da aromă legumelor prăjite la tigaie, piureului de cartofi, precum și cremelor și supelor de legume. De asemenea, este excelentă la carnea albă sau pește. Este folosită mai mult în cofetărie, pentru a îmbogăți biscuiții, amestecurile de prăjituri, cremele și gemurile. În restul lumii, nucșoara este la fel de răspândită, în special în bucătăria din Orientul Mijlociu, Indonezia și India, mai ales în regiunea Kerala, unde este utilizată și în varianta afumată și face adesea parte din amestecul garam masala.
Și buzduganul? Cu o aromă mai delicată și o culoare roșie aprinsă, învelișul de nucșoara este, de asemenea, utilizat în bucătărie, în special în tocănițele tradiționale, dar și în preparatele din pește. De asemenea, este adesea folosit la prepararea lichiorurilor și a infuziilor alcoolice, cum ar fi vinul fiert.