Dacă vara e suficient să lăsăm fulgii de ovăz la înmuiat peste noapte, pentru un mic dejun rece, iarna este preferabil terciul gătit, cald, pe care îl putem personaliza cu arome și alte adaosuri nutriționale, de exemplu portocale. Pentru a evita posibile reacții între laptele de vacă și fructele proaspete, este preferabil laptele vegetal, ideal de migdale. Vom obține în câteva minute un mic dejun care ofră sațietate prin prezența ovăzului și a carbohidraților săi complecși, cu un bun nivel proteic, aromat și plin de vitamina C.
Ingrediente pentru 2 porții de terci de ovăz cu portocale
- 400 g lapte vegetal, preferabil de migdale
- 80 g fulgi de ovăz
- Sucul de la 1 portocală și coaja rasă
- 1 portocală întreagă feliată
- 2 linguri de miere sau sirop de arțar
- boabe de rodie
- sare
- scorțișoară
- ghimbir
- opțional, seminșe de chia sau altele, după preferințe
Procedeu
Într-un vas mic, la foc mediu, aducem la punctul de fierbere laptele vegetal, adăugând în el puțină sare. După care adăugăm fulgii de ovăz și fierbem la foc mic circa 10-15 minute, în funcție de cât vrem să fie de moi fulgii.
În timp ce așteptăm să fiarbă fulgii de ovăz, radem coaja de la 1 portocală și o dăm deoparte, apoi stoarcem sucul.
Transferăm terciul obținut într-un bol rece și adăugăm peste el sucul proaspăt de portocale, stors înainte. Împreună cu el, mierea sau siropul de arțar și aromele, scorțișoara și ghimbirul, ambele sub formă de pulbere. Dacă vrem să adăugăm și o cantitate mică de semințe de chia, pentru un plus de proteine, acum e momentul.
Împărțim cantitatea totală de terci de ovăz cu portocale în două boluri și servim completând cu boabe de rodie, felii de portocală și coajă rasă.
Sursă rețetă: G4Food.ro