Ingrediente pentru 4 porții/12 chiftele de ton și cartofi
- 200-250 g cartof cruzi
- 400 g ton din conservă, bine scurs
- 1 ceapă verde tăiată cât mai fin
- opțional, 1 cățel de usturoi
- 1 ou
- 100 ml lapte (varianta pancake, nu și pentru varianta chiftele)
- pătrunjel verde tocat mărunt
- sare, piper, ulei
- mălai / griș / pesmet pentru crustă
Procedeu
Se fierb cartofii curățați de coajă, în apă cu sare. Pentru rapiditate, se taie cuburi mici. Se țin pe foc până devin fragezi, circa 15 min, sau doar 10 dacă sunt tăiați mărunt.
Se scurg și se lasă într-o strecurătoare, apoi îi transferăm într-un bol unde îi pasăm cu o furculiță.
Odată mărunțiți cu furculița în bol, adăugăm peste ei tonul scurs de ulei, ceapa și pătrunjelul tocate fin, apoi oul, sare și piper. În această variantă avem o compoziție perfectă de chiftele.
Lăsăm compoziția la frigider acoperită circa jumătate de oră, apoi dăm formă chiftelelor folosindu-ne de mălai, griș sau pesmet: luăm câte o lingură de compoziție, îi dăm formă cu mâinile ude și apoi le trecem prin mălai.
Se coc într-o tigaie antiaderentă unsă cu ulei, la foc mic. Se toarnă două, trei linguri din compoziție, cât să ajungem la un diametru de circa 10 cm și circa 1 cm grosime.
Se servesc cu suc de lămâie sau, dacă preferăm, puțină maioneză sau muștar.
Rețetă preluată. Sursă: G4Food