Yotam Ottolenghi considera lumea academică prea „ezoterică”, iar asta l-a determinat să își descopere menirea într-un domeniu aparent mai simplu: să ajute oamenii să își simplifice relația cu mâncarea, a povestit acesta într-o discuție cu un reporter BBC legat de începuturile sale.
S-a mutat la Londra din Tel Aviv, pasionat fiind de gastronomie, pas cu pas a pus pe picioare o poveste antreprenorială care poate oricând deveni un caz de studiu. A deschis întâi magazine gourmet și apoi restaurante, dar în paralel a avut și carieră prolifică de autor de cărți de bucătărie. Este considerat, în universul londonez, persoana care a influențat în mod determinant felul de a găti al britanicilor. Până la el, condimentele orientale erau considerate mai degrabă un exces sau un element caracteristic emigranților asiatici, transmite BBC.
Stilul său personal de gătit a devenit în timp un fel de model universal. În afară de eliberarea condimentelor din universul lor etnic îngust, o altă caracteristică a sa definitorie este faptul că a pus accent pe ingrediente simple și tratând mâncarea ca pe un mijloc de a reuni prietenii și familia, tipic oriental și mediteraneraan.
Însă și mai puțini știu că înainte de a deveni un gastronom celebru, prima destinație profesională a lui Yotam Ottolenghi a fost filosofia, unde a mers la îndemnul părinților, spune el.
Părinții săi lucrau în domeniul educației, tatăl său, Michael, era profesor de chimie la Universitatea Ebraică din Ierusalim, însă ambii părinți aveau un bun nivel de experiență la gătit, în familie se gătea tot timpul.
„Mâncarea era foarte importantă. Aveam ingrediente bune, mâncare bună. Ambii mei părinți găteau bine. Tatăl meu gătea mult pentru că avea un program mai flexibil. Mama mea era directoare de școală, gătea și ea, dar mai mult, tata”, povestește acesta.
El a mărturisit că a ales cariera gastronomică nu ca pe o revelație bruscă, ci pur și simplu se simțea bine dintotdeauna în acel spațiu de joacă și curiozitate, fapt pe care încearcă să îl transmită și copiilor.
De ce a schimbat filosofia pe gastronomie
Înainte de a deveni faimos în lumea gastronomiei, Ottolenghi a cochetat cu filosofia, dar a descoperit că subiectul era prea izolat și „ezoteric” fată de ceea ceși dorea el.
„Discuțiile aveau loc între un grup de vreo patru persoane, era ceva revoluționar, dar, de fapt, nimeni nu participa”, poveștește el despre perioada în care era student și studia teme precum semnificația fotografiei și impactul imaginilor asupra privitorilor.
În 2018, după succesul cafenelei și magazinului său omonim din Notting Hill, la Londra, Ottolenghi a publicat a cincea sa carte de bucate, Simple, în care a distilat toate tehnicile și preparatele care l-au consacrat într-o formă accesibilă și ușor de urmat.
„Mâncarea este un limbaj pe care toată lumea îl înțelege”, spune el.
Totuși, ceea ce l-a surprins a fost faptul că cărțile publicate au început să eclipseze mâncarea în sine, activitatea sa principală. În loc să fie doar niște cărți de vândut și împărtășit, partea editorială a lui Ottolenghi a devenit piesa principală. Cărțile au devenit elementul central.
Acestea le-au oferit fanilor restaurantului și rețetelor sale simple și pline de savoare o modalitate de a accesa lumea lui Ottolenghi de acasă. El a mărturisit chiar că speră să facă parte dintr-o mișcare care transformă gătitul dintr-o corvoadă într-o activitate care relaxează și vindecă.
„Gătitul în stil familial și servirea mesei în familie sunt mult mai populare acum decât erau înainte. Cred că asta se datorează, în primul rând, costului vieții, dar și pandemiei. Atunci am înțeles cu adevărat că mâncarea ar trebui să fie vindecătoare, nu doar una dintre multele activități pe care le facem zilnic și care ne copleșesc”, susține bucătarul.
Această abordare simplificată a transformat chiar numele Ottolenghi într-un adjectiv – folosit pentru a descrie preparate cu impact puternic, realizate cu puține ingrediente și tehnici simple. El rămâne modest, evitând această etichetă și concentrându-se pe dorința sa de a face gătitul un proces reconfortant, notează BBC.