Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Cultură

    „Mâncarea este un limbaj pe care toată lumea îl înțelege”: cunoscutul chef și autor Yotam Ottolenghi povestește de ce a ales cariera gastronomică în locul filosofiei

    03/04/20254 Mins Read7
    Foto: reportergourmet.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Yotam Ottolenghi considera lumea academică prea „ezoterică”, iar asta l-a determinat să își descopere menirea într-un domeniu aparent mai simplu: să ajute oamenii să își simplifice relația cu mâncarea, a povestit acesta într-o discuție cu un reporter BBC legat de începuturile sale. 

    S-a mutat la Londra din Tel Aviv, pasionat fiind de gastronomie, pas cu pas a pus pe picioare o poveste antreprenorială care poate oricând deveni un caz de studiu. A deschis întâi magazine gourmet și apoi restaurante, dar în paralel a avut și carieră prolifică de autor de cărți de bucătărie. Este considerat, în universul londonez, persoana care a influențat în mod determinant felul de a găti al britanicilor. Până la el, condimentele orientale erau considerate mai degrabă un exces sau un element caracteristic emigranților asiatici, transmite BBC.

    Stilul său personal de gătit a devenit în timp un fel de model universal. În afară de eliberarea condimentelor din universul lor etnic îngust, o altă caracteristică a sa definitorie este faptul că a pus accent pe ingrediente simple și tratând mâncarea ca pe un mijloc de a reuni prietenii și familia, tipic oriental și mediteraneraan.

    Însă și mai puțini știu că înainte de a deveni un gastronom celebru, prima destinație profesională a lui Yotam Ottolenghi a fost filosofia, unde a mers la îndemnul părinților, spune el.

    Părinții săi lucrau în domeniul educației, tatăl său, Michael, era profesor de chimie la Universitatea Ebraică din Ierusalim, însă ambii părinți aveau un bun nivel de experiență la gătit, în familie se gătea tot timpul.

    „Mâncarea era foarte importantă. Aveam ingrediente bune, mâncare bună. Ambii mei părinți găteau bine. Tatăl meu gătea mult pentru că avea un program mai flexibil. Mama mea era directoare de școală, gătea și ea, dar mai mult, tata”, povestește acesta.

    El a mărturisit că a ales cariera gastronomică nu ca pe o revelație bruscă, ci pur și simplu se simțea bine dintotdeauna în acel spațiu de joacă și curiozitate, fapt pe care încearcă să îl transmită și copiilor.

    De ce a schimbat filosofia pe gastronomie

    Înainte de a deveni faimos în lumea gastronomiei, Ottolenghi a cochetat cu filosofia, dar a descoperit că subiectul era prea izolat și „ezoteric” fată de ceea ceși dorea el.

    „Discuțiile aveau loc între un grup de vreo patru persoane, era ceva revoluționar, dar, de fapt, nimeni nu participa”, poveștește el despre perioada în care era student și studia teme precum semnificația fotografiei și impactul imaginilor asupra privitorilor.

    În 2018, după succesul cafenelei și magazinului său omonim din Notting Hill, la Londra, Ottolenghi a publicat a cincea sa carte de bucate, Simple, în care a distilat toate tehnicile și preparatele care l-au consacrat într-o formă accesibilă și ușor de urmat.

    „Mâncarea este un limbaj pe care toată lumea îl înțelege”, spune el.

    Totuși, ceea ce l-a surprins a fost faptul că cărțile publicate au început să eclipseze mâncarea în sine, activitatea sa principală. În loc să fie doar niște cărți de vândut și împărtășit, partea editorială a lui Ottolenghi a devenit piesa principală. Cărțile au devenit elementul central.

    Acestea le-au oferit fanilor restaurantului și rețetelor sale simple și pline de savoare o modalitate de a accesa lumea lui Ottolenghi de acasă. El a mărturisit chiar că speră să facă parte dintr-o mișcare care transformă gătitul dintr-o corvoadă într-o activitate care relaxează și vindecă.

    „Gătitul în stil familial și servirea mesei în familie sunt mult mai populare acum decât erau înainte. Cred că asta se datorează, în primul rând, costului vieții, dar și pandemiei. Atunci am înțeles cu adevărat că mâncarea ar trebui să fie vindecătoare, nu doar una dintre multele activități pe care le facem zilnic și care ne copleșesc”, susține bucătarul.

    Această abordare simplificată a transformat chiar numele Ottolenghi într-un adjectiv – folosit pentru a descrie preparate cu impact puternic, realizate cu puține ingrediente și tehnici simple. El rămâne modest, evitând această etichetă și concentrându-se pe dorința sa de a face gătitul un proces reconfortant, notează BBC.

    Articol tradus de G4Food.

    Articole asemănătoare

    Mediu 16/05/2025

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    Odihnă 16/05/2025

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Odihnă 16/05/2025

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.235 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025188 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025128 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/202594 Views
    Recomandate
    Mediu 16/05/20252 Mins Read2 Views

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    Suedia va aloca suplimentar 1,7 milioane de dolari proiectului „Comunități reziliente prin abilitarea femeilor”, implementat…

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Ordinea contează: pașii esențiali într-o rutină de îngrijire a tenului, explicată de dermatologi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.