Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    A murit ultimul membru al primei expediții de succes pe Everest

    Nu știi ce să faci în weekend? Vezi la ce spectacole te așteaptă Teatrul Național „Eugène Ionesco”

    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Cultură

    Laptele în ceai: O tradiție britanică cu rădăcini istorice și beneficii pentru sănătate

    24/01/20252 Mins Read46
    Foto: Pexels
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Laptele în ceai este o combinație clasică, cu o istorie ce datează de secole și care continuă să fie una dintre cele mai iubite băuturi din lume. Deși astăzi este un obicei frecvent întâlnit, uniunea dintre ceai și lapte nu a fost întotdeauna așa. Înainte de a adăuga lapte în ceaiul de dimineață, merită să înțelegem cum a apărut această tradiție și ce explicații științifice stau la baza ei, scrie G4Food.ro, citând arlafood.co.uk.

    Ceaiul a ajuns în Marea Britanie în secolul XVII, adus din China, unde deja era o băutură populară. În acea perioadă, ceaiul era un lux rezervat doar celor bogați, iar pregătirea acestuia era un simbol al statutului social. Băutul ceaiului se desfășura în cercuri exclusiviste, iar în casele regale și ale nobilimii, ceaiul devenea un semn distinctiv al puterii.

    Fierberea apei pentru ceai a fost, de asemenea, un mijloc de a preveni bolile transmise prin apă. Apa fiartă curăța orice microb și adăuga o senzație de siguranță, ceea ce a contribuit la popularitatea acestui obicei.

    Conceptul de a adăuga lapte în ceai se presupune că a apărut inițial în Tibet, unde localnicii puneau unt de iac în ceaiul lor pentru a suplimenta aportul caloric, esențial în iernile aspre din zona montană.

    În Franța, în secolul XVII, se obișnuia să se servească ceaiul cu lapte, iar această combinație ajungea în Marea Britanie, unde a fost rapid adoptată.

    Pe lângă faptul că laptele reducea amăreala ceaiului, acesta prevenea și fisurarea cănilor de porțelan, cauzată de temperatura ridicată a apei.

    Adăugarea de lapte în ceai ajută la blocarea taninurilor, compuși care pot da un gust amar băuturii. În plus, acest amestec îmbunătățește valoarea nutritivă a ceaiului și previne inhibarea absorbției fierului din organism.

    de ce se pune lapte în ceai

    Articole asemănătoare

    Muncă 16/10/2025

    A murit ultimul membru al primei expediții de succes pe Everest

    Advertoriale 16/10/2025

    Nu știi ce să faci în weekend? Vezi la ce spectacole te așteaptă Teatrul Național „Eugène Ionesco”

    Muncă 16/10/2025

    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/20252.022 Views
    (VIDEO) Un moldovean i-a emoționat până la lacrimi pe antrenorii de la „Vocea României”
    11/10/20251.151 Views
    Durerile de cap explicate de neurolog: tipuri, tratamente și când să mergi la medic
    12/10/2025618 Views
    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate
    16/10/2025526 Views
    Recomandate
    Muncă 16/10/20251 Min Read43 Views

    A murit ultimul membru al primei expediții de succes pe Everest

    Kanchha Sherpa, ultimul membru supraviețuitor al expediției din 1953, care a fost prima ajunsă cu…

    Nu știi ce să faci în weekend? Vezi la ce spectacole te așteaptă Teatrul Național „Eugène Ionesco”

    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi

    Sfârșitul unei ere: canalele muzicale MTV vor fi oprite în toată Europa până la finalul lui 2025

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    A murit ultimul membru al primei expediții de succes pe Everest

    Nu știi ce să faci în weekend? Vezi la ce spectacole te așteaptă Teatrul Național „Eugène Ionesco”

    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    (VIDEO) Un moldovean i-a emoționat până la lacrimi pe antrenorii de la „Vocea României”

    Durerile de cap explicate de neurolog: tipuri, tratamente și când să mergi la medic

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.