Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum gestionăm corect febra la copii: sfaturi esențiale de la medic

    De ce te trezești cu câteva minute înainte să sune alarma? Cercetătorii explică fenomenul

    Cum ne dăm seama dacă avem o intoleranță la gluten sau lactoză?

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Gust de acasă: Alivancă dulce

    23/10/20252 Mins Read44
    Foto: https://www.facebook.com/Bunica.md
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Alivanca este o turtă din mălai amestecată cu lapte bătut și brânză, coaptă în cuptor. Este un desert tradițional moldovenesc, care poate avea un gust sărat sau dulce. Gospodinele obișnuiau să prepare alivanca din mălai și brânză sărată de oi, de vaci sau de urdă, amestecată cu codițe de ceapă, verdeață sau jumări, apoi o coceau în cuptorul cu lemne. Alte gospodine preferau o variantă mai simplă, folosind doar brânză proaspătă de vacă și adăugând puțin zahăr pentru un gust dulceag.

    În continuare vă prezentăm o rețetă de alivancă dulce de pe site-ul de rețete culinare bunica.md.

    Ingrediente:

    • 500 ml chișleag (sau chefir / smântână cu 10% grăsime)
    • 3 ouă
    • 250 g brânză de vaci
    • ½ linguriță bicarbonat de sodiu
    • ¼ linguriță sare
    • 50 g zahăr
    • 50 ml ulei rafinat
    • 330–350 g făină de porumb (mălai)

    Mod de preparare:

    1. Într-un vas, punem chișleagul (sau chefirul) împreună cu bicarbonatul de sodiu și amestecăm ușor.
    2. Într-un alt vas, batem ouăle cu zahărul și sarea până se omogenizează. Adăugăm, pe rând, brânza de vaci, făina de porumb și uleiul, amestecând continuu până obținem o compoziție omogenă.

    Pregătim o tavă de aproximativ 20 cm în diametru, tapetată cu hârtie de copt. Turnăm amestecul în tavă și coacem alivanca în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 35–40 de minute, până capătă o culoare aurie frumoasă.

    După coacere, scoatem tava din cuptor și lăsăm alivanca să se răcească aproximativ 20 de minute.
    Se poate servi simplă sau cu un strop de smântână ori miere, după preferință.

    Poftă bună!

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 12/12/2025

    Cum gestionăm corect febra la copii: sfaturi esențiale de la medic

    RECOMANDATE 12/12/2025

    De ce te trezești cu câteva minute înainte să sune alarma? Cercetătorii explică fenomenul

    Gastronomie 12/12/2025

    Cum ne dăm seama dacă avem o intoleranță la gluten sau lactoză?

    Populare în ultima lună
    Un covor tradițional țesut manual, salvat de la gunoi, își caută acum un nou stăpân
    08/12/20254.311 Views
    Când începe vacanța de iarnă la elevi și câte zile libere vor avea cetățenii
    11/12/2025786 Views
    „Floarea Vieții”: documentarul despre frumusețea rurală pe cale de dispariție. „Ne-am propus să analizăm formele caselor și modul în care oamenii le decorează”
    09/12/2025375 Views
    A fost anunțată lista concurenților Eurovision Moldova 2026. Satoshi, printre participanți
    11/12/2025235 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 12/12/20252 Mins Read22 Views

    Cum gestionăm corect febra la copii: sfaturi esențiale de la medic

    Febra la copii este una dintre cele mai frecvente îngrijorări ale părinților. Potrivit Tatianei Mironov,…

    De ce te trezești cu câteva minute înainte să sune alarma? Cercetătorii explică fenomenul

    Cum ne dăm seama dacă avem o intoleranță la gluten sau lactoză?

    De la postul Crăciunului și alimentația echilibrată la „postul digital”: „Renunțând la multe de prisos și nociv vieții noastre, avem doar de câștigat”

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum gestionăm corect febra la copii: sfaturi esențiale de la medic

    De ce te trezești cu câteva minute înainte să sune alarma? Cercetătorii explică fenomenul

    Cum ne dăm seama dacă avem o intoleranță la gluten sau lactoză?

    Cele mai populare

    Un covor tradițional țesut manual, salvat de la gunoi, își caută acum un nou stăpân

    Când începe vacanța de iarnă la elevi și câte zile libere vor avea cetățenii

    „Floarea Vieții”: documentarul despre frumusețea rurală pe cale de dispariție. „Ne-am propus să analizăm formele caselor și modul în care oamenii le decorează”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.