Gazpacho este o supă rece tradițională andaluză, dar se poate adapta cu ușurință folosind ingrediente proaspete de sezon. În loc să urmezi rețeta clasică, poți să te joci cu diverse ingrediente și să obții variante mai ușoare și la fel de proaspete.
Rețeta originală de gazpacho provine din Andaluzia, regiunea din sudul Spaniei, și este o supă rece, preparată tradițional din ingrediente simple, dar gustoase. În forma sa clasică, gazpacho conține:
-
Roșii: care sunt baza principală, oferind supei o textură și un gust proaspăt, ușor acid.
-
Castraveți: care adaugă un element răcoritor și crocant.
-
Ardei gras: de obicei verde, pentru un gust ușor amar și o textură mai fermă.
-
Usturoi: pentru un plus de savoare și aromă.
-
Ceapă: care completează gustul și adaugă o notă ușor dulceagă.
-
Pâine veche: care ajută la îngroșarea supei și îi dă o consistență mai cremoasă.
-
Ulei de măsline extravirgin: pentru a adăuga un gust bogat și o textură mai fină.
-
Oțet de vin roșu: care conferă o aciditate subtilă, echilibrând gustul.
-
Sare și piper: pentru a potența aromele ingredientelor.
-
Gazpacho de avocado
Înlocuiește roșiile cu avocado, un ingredient popular acum. Amestecă avocado cu castraveți, usturoi, lime și pâine uscată, pentru o textură cremoasă și un gust delicat. Dacă vrei un gust mai intens, prăjește condimentele înainte de a le adăuga. O poți servi cu nuci și alune prăjite. -
Gazpacho alb
Această variantă folosește migdale și usturoi în loc de roșii. Rezultatul este o cremă albă și delicată. De obicei, se servește cu boabe de struguri sau felii de pepene, dar dacă vrei un gust mai consistent, poți adăuga cubulețe de șuncă sau legume coapte. Folosește migdale decojite pentru o textură mai fină. -
Gazpacho de ardei
Aceasta este varianta cea mai apropiată de rețeta tradițională. Adaugă ardei cruzi, bine copți, în compoziția clasică a gazpacho-ului și câteva picături de tabasco pentru un strop de iuțeală. Servit cu taralli sfărâmate, măsline și anșoa. -
Gazpacho de pepene și pepene galben
Pentru o variantă dulce, încearcă gazpacho-ul din pepene roșu și galben. Tot ce trebuie să faci este să mixezi fructele cu câțiva cubulețe de gheață și să le lași la frigider. Poți adăuga frunze de mentă, ciocolată neagră sau fulgi de nucă de cocos pentru un gust deosebit.
Articol preluat: Dissapore