Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Mesajul unui pompier care a participat la scoaterea fetiței de 13 ani din puțul ascensorului din hotelul Național

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Gătitul la aburi: metodă sănătoasă de a prepara alimentele. Care sunt avantajele și dezavantajele acestei tehnici

    17/03/20253 Mins Read21
    Sursa foto: cookist.it
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Gătitul la abur este adesea asociat cu o alimentație sănătoasă, naturală și ușoară: una dintre cele mai vechi metode de gătit, apreciată pentru beneficiile sale nutriționale. Această tehnică permite gătirea alimentelor păstrând cât mai mulți nutrienți, nu necesită adăugarea de condimente și este ușor de pus în practică, scrie cookist.it.

    Ce este gătitul la aburi și cum se face

    Alimentele sunt gătite prin acțiunea aburului, fără a fi scufundate în apă sau sunt expuse la surse directe de căldură. Temperatura este menținută constantă în jurul valorii de 100 °C: cele mai comune ustensile pentru această tehnică sunt vasele electrice cu aburi, oalele care au coșuri speciale, inclusiv cele din bambus de origine asiatică, dar și cuptoarele tradiționale. În funcție de ce este utilizat, alimentele pot fi așezate pe unul sau mai multe niveluri și acoperite cu un capac, formând o cameră închisă în interiorul căreia circulă căldura generată de apa clocotită.

    Avantajele gătirii la abur

    Unul dintre principalele avantaje este capacitatea de a păstra calitățile nutritive ale alimentelor. În comparație cu fierberea, care duce la o pierdere semnificativă de vitamine solubile în apă, aburirea limitează pierderea acestora. Acest lucru este deosebit de important pentru legume și verdețuri, unde polifenolii, antioxidanți valoroși, sunt păstrați, în timp ce carotenoizii sunt mai biodisponibili. Printre legumele care se pretează cel mai bine la această metodă se numără legumele crucifere, cum ar fi broccoli, cu fitocompușii lor care sunt valorificați prin gătire blândă, neagresivă. Nu este nevoie să se adauge grăsime în exces alimentelor, cum ar fi ulei sau unt, sau chiar sare. Pentru a adăuga aromă, apa poate fi îmbogățită cu ierburi și condimente. În plus, apa din legume poate fi reciclată: de exemplu, dacă ați fiert broccoli la abur, folosiți-o pentru paste. Un plus deloc neglijabil este comoditatea: mâncarea nu trebuie verificată și amestecată în permanență, reducându-se astfel riscul de arsuri, dar și de gătire neuniformă. Textura alimentelor nu este modificată semnificativ: spre exemplu, somonul și puiul vor rămâne suculenți și nu se vor usca, la fel cum fasolea verde și sparanghelul vor fi crocante și nu se vor înmuia.

    Gătitul la aburi: câteva dezavantaje

    Gătitul la abur durează mai mult decât fierberea. Pentru rezultate uniforme, cel mai bine este să tăiați carnea și peștele la porții egale, mici și să nu suprapuneți alimentele. Nu toate alimentele sunt potrivite. Nu este recomandată carnea roșie, care, datorită prezenței țesutului conjunctiv, tinde să se întărească și să fie neplăcută la mestecat. Se știe că fierberea la aburi nu este una dintre cele mai gustoase, tocmai din cauza absenței condimentelor. Din acest punct de vedere, poate fi echilibrată cu un strop de ulei crud înainte de servire, o marinată preventivă sau prin însoțirea mâncării cu un sos pregătit din timp.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 08/11/2025

    Mesajul unui pompier care a participat la scoaterea fetiței de 13 ani din puțul ascensorului din hotelul Național

    RECOMANDATE 08/11/2025

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Gastronomie 08/11/2025

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Parodie Comedy Zebra Show: „Am dat tag la primărie și a arătat «seen». Bine că la toți vine, dar la noi…”
    05/11/20256.900 Views
    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă
    07/11/20255.132 Views
    Cătălin Lungu și Emilian Crețu, schimb de replici după ce ultimul a apărut în fotografii alături de Ion Ceban. „Dă-ți demisia, dacă ești curajos”
    03/11/20254.637 Views
    Cine este „daebator”, creatorul de conținut care-i „taxează” cu umor pe influenceri și politicieni. De la glume între prieteni, la clipuri virale pe rețelele sociale
    04/11/20254.328 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 08/11/20253 Mins Read1.023 Views

    Mesajul unui pompier care a participat la scoaterea fetiței de 13 ani din puțul ascensorului din hotelul Național

    Pe 7 noiembrie o adolescentă de 13 ani a fost găsită fără suflare în incinta…

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    (VIDEO) Unul eliminat, altul calificat. Cum s-au descurcat concurenții din R. Moldova în prima seară de confruntări la Vocea României

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Mesajul unui pompier care a participat la scoaterea fetiței de 13 ani din puțul ascensorului din hotelul Național

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    Cele mai populare

    (VIDEO) Parodie Comedy Zebra Show: „Am dat tag la primărie și a arătat «seen». Bine că la toți vine, dar la noi…”

    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă

    Cătălin Lungu și Emilian Crețu, schimb de replici după ce ultimul a apărut în fotografii alături de Ion Ceban. „Dă-ți demisia, dacă ești curajos”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.