Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    Semnele deficienței de fier: cum să-i identifici lipsa

    Cum prepari o cremă de fistic perfectă pentru copturile de Crăciun

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Gătitul la aburi: metodă sănătoasă de a prepara alimentele. Care sunt avantajele și dezavantajele acestei tehnici

    17/03/20253 Mins Read22
    Sursa foto: cookist.it
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Gătitul la abur este adesea asociat cu o alimentație sănătoasă, naturală și ușoară: una dintre cele mai vechi metode de gătit, apreciată pentru beneficiile sale nutriționale. Această tehnică permite gătirea alimentelor păstrând cât mai mulți nutrienți, nu necesită adăugarea de condimente și este ușor de pus în practică, scrie cookist.it.

    Ce este gătitul la aburi și cum se face

    Alimentele sunt gătite prin acțiunea aburului, fără a fi scufundate în apă sau sunt expuse la surse directe de căldură. Temperatura este menținută constantă în jurul valorii de 100 °C: cele mai comune ustensile pentru această tehnică sunt vasele electrice cu aburi, oalele care au coșuri speciale, inclusiv cele din bambus de origine asiatică, dar și cuptoarele tradiționale. În funcție de ce este utilizat, alimentele pot fi așezate pe unul sau mai multe niveluri și acoperite cu un capac, formând o cameră închisă în interiorul căreia circulă căldura generată de apa clocotită.

    Avantajele gătirii la abur

    Unul dintre principalele avantaje este capacitatea de a păstra calitățile nutritive ale alimentelor. În comparație cu fierberea, care duce la o pierdere semnificativă de vitamine solubile în apă, aburirea limitează pierderea acestora. Acest lucru este deosebit de important pentru legume și verdețuri, unde polifenolii, antioxidanți valoroși, sunt păstrați, în timp ce carotenoizii sunt mai biodisponibili. Printre legumele care se pretează cel mai bine la această metodă se numără legumele crucifere, cum ar fi broccoli, cu fitocompușii lor care sunt valorificați prin gătire blândă, neagresivă. Nu este nevoie să se adauge grăsime în exces alimentelor, cum ar fi ulei sau unt, sau chiar sare. Pentru a adăuga aromă, apa poate fi îmbogățită cu ierburi și condimente. În plus, apa din legume poate fi reciclată: de exemplu, dacă ați fiert broccoli la abur, folosiți-o pentru paste. Un plus deloc neglijabil este comoditatea: mâncarea nu trebuie verificată și amestecată în permanență, reducându-se astfel riscul de arsuri, dar și de gătire neuniformă. Textura alimentelor nu este modificată semnificativ: spre exemplu, somonul și puiul vor rămâne suculenți și nu se vor usca, la fel cum fasolea verde și sparanghelul vor fi crocante și nu se vor înmuia.

    Gătitul la aburi: câteva dezavantaje

    Gătitul la abur durează mai mult decât fierberea. Pentru rezultate uniforme, cel mai bine este să tăiați carnea și peștele la porții egale, mici și să nu suprapuneți alimentele. Nu toate alimentele sunt potrivite. Nu este recomandată carnea roșie, care, datorită prezenței țesutului conjunctiv, tinde să se întărească și să fie neplăcută la mestecat. Se știe că fierberea la aburi nu este una dintre cele mai gustoase, tocmai din cauza absenței condimentelor. Din acest punct de vedere, poate fi echilibrată cu un strop de ulei crud înainte de servire, o marinată preventivă sau prin însoțirea mâncării cu un sos pregătit din timp.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 07/12/2025

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    RECOMANDATE 06/12/2025

    Semnele deficienței de fier: cum să-i identifici lipsa

    Gastronomie 06/12/2025

    Cum prepari o cremă de fistic perfectă pentru copturile de Crăciun

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București
    01/12/20251.650 Views
    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău
    04/12/20251.155 Views
    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”
    01/12/20251.024 Views
    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa
    05/12/2025331 Views
    Recomandate
    Gastronomie 07/12/20252 Mins Read4 Views

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    Este o budincă cremoasă și aromată dar preparată direct pe aragaz, fără a avea nevoie…

    Semnele deficienței de fier: cum să-i identifici lipsa

    Cum prepari o cremă de fistic perfectă pentru copturile de Crăciun

    S-a deschis cel mai înalt hotel din lume. Record mondial atins fără să fie planificat

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Budincă de orez cu aromă de lămâie sau scorțișoară: un mic dejun aromat

    Semnele deficienței de fier: cum să-i identifici lipsa

    Cum prepari o cremă de fistic perfectă pentru copturile de Crăciun

    Cele mai populare

    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București

    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău

    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.