Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum facem față anxietății în vremuri incerte: tehnici simple de gestionare a situațiilor

    Supă cremoasă de conopidă cu sparanghel alb: un prânz rapid și sănătos

    Muzeul Luvru va majora cu 45% preţul biletului de intrare pentru vizitatorii din afara Europei

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Fasolele: care sunt beneficiile și metodele de înmuiere

    17/10/20254 Mins Read53
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Fasolea, mazărea și lintea sunt toate leguminoase care au rodul în formă de păstăi. Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), leguminoasele sunt un subgrup de legume plin de nutrienți. Acestea oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, notează Health. Însă dacă lăsăm fasolea la înmuiat înainte de gătire, crește numărul de beneficii.

    Leguminoasele sunt mai sățioase, datorită conținutului lor de proteine ​și fibre. Fibrele susțin, de asemenea, sănătatea intestinului. În plus, carbohidrații lor complecși oferă energie susținută. Leguminoasele pot ajuta chiar la reglarea glicemiei și a tensiunii arteriale. Dar aceste efecte pot fi îmbunătățite prin metodele de preparare.

    De ce trebuie să lăsăm fasolea la înmuiat înainte de a o găti

    Potrivit USDA, fasolea uscată și năutul trebuie curățate și înmuiate înainte de gătire. Dincolo de reducerea timpului de gătire, această procedură deblochează beneficii suplimentare. Iată câteva avantaje.

    Reduce problemele digestive

    Fasolea conține oligozaharide, o clasă de carbohidrați care poate fi dificil de digerat pentru organism. Acest lucru poate duce la disconfort digestiv, cum ar fi gaze, balonare, dureri abdominale, distensie și diaree. Înmuierea fasolei poate ajuta la reducerea acestor efecte secundare prin eliberarea unor oligozaharide în apă.

    Reduce antinutrienții

    Leguminoasele conțin compuși cunoscuți ca antinutrienți ce împiedică absorbția nutrienților. Câteva exemple sunt lectinele, care pot provoca probleme digestive dacă fasolea nu este gătită corect. Acidul fitic, care se poate prinde de fier, calciu și zinc, le face mai dure de utilizat pentru organism. De asemenea, taninurile pot îngreuna digerarea proteinelor și absorbția vitaminelor și mineralelor în organism.

    Îmbunătățește textura 

    Lăsând fasolea la înmuiat, aceasta își păstrează forma, dar i se îmbunătățește textura și se fierbe mai ușor. Textura mai moale este de dorit în special în preparatele în care consistența cremoasă este cheia. Imaginați-vă hummus neted, piureuri de fasole mătăsoasă sau supe creme de fasole.

    Fasole uscată vs. fasole conservată

    Fasolea conservată și fasolea uscată au caracteristici unice. Fasolea conservată trece printr-un scurt proces de fierbere, este sigilată în lichid și gătită la temperaturi ridicate sub presiunea aburului. În schimb, fasolea uscată este recoltată, uscată și ambalată după ce este scoasă din păstăi.

    Timpul de pregătire

    Fasolea conservată este pregătită și nu necesită înmuiere – doar scurgere și clătire. Fasolea uscată necesită inspecție pentru reziduuri și trebuie să fie înmuiată înainte de a fi gătită, ceea ce duce la un timp mai lung de pregătire a mesei.

    Conținutul de sodiu

    Conservele de fasole vin de obicei ambalate în lichid care conține sodiu, dar puteți găsi soiuri cu conținut scăzut de sodiu sau fără sare. Scurgerea și clătirea acestora reduce conținutul de sodiu. Fasolea uscată nu conține sare adăugată.

    Textura

    Fasolea conservată este de obicei mai moale decât cea uscată, care își poate păstra o textură mai fermă după gătire.

    Gust

    Unii oameni preferă aroma fasolei uscate în detrimentul celei conservate, deoarece fasolea uscată poate absorbi mai multă aromă din condimente și lichidele în care este gătită.

    Fasolea conservată și cea uscată poate rezista peste un an la temperatura camerei, dar nu uitați să verificați data maximă de utilizare înainte de a le consuma.

    Deși fasolea uscată tind să fie mai rentabilă, fasolea conservată oferă confort. Din punct de vedere nutritiv, fasolea uscată pare să ofere mai mulți nutrienți. De exemplu, fasolea uscată și fasolea neagră furnizează mai multe proteine, fibre și nutrienți precum fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, mangan și acid folic decât fasolea din conserve.

    Cât timp se înmoaie fasolea

    Există trei metode principale de a înmuia fasolea, înainte de gătire. Înainte de a înmuia boabele, îndepărtați orice boabe deteriorate sau resturi. Apoi puneți fasolea într-o oală suficient de mare, deoarece aceasta își triplează volumul după ce se îmbibă cu apă. Apoi, alegeți una dintre următoarele metode de înmuiere:

    Metoda de înmuiere la cald:

    Această metodă poate ajuta la reducerea gazelor intestinale. Pentru fiecare kilogram de fasole uscată, adăugați 10 căni de apă fierbinte. Se aduce la fierbere și se lasă să fiarbă 2-3 minute. Apoi se ia de pe foc, se acoperă și se lasă deoparte între 4 și 24 de ore.

    Metoda de înmuiere rapidă:

    Aceasta este similară cu metoda de înmuiere la cald, dar lăsați fasolea să stea cel puțin o oră după fierbere, acoperită.

    Metoda tradițională sau de înmuiere peste noapte:

    Această metodă nu implică apă clocotită. Pentru fiecare kilogram de fasole uscată, adăugați 10 căni de apă rece și lăsați fasolea la macerat peste noapte sau timp de minim opt ore. Odată înmuiată, scurgeți apa de înmuiat și clătiți fasolea sub jet de apă. Puneți apoi fasolea în apă proaspătă în aceeași oală și o fierbeți timp de 1,5-2 ore sau până când se înmoaie.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 28/11/2025

    Cum facem față anxietății în vremuri incerte: tehnici simple de gestionare a situațiilor

    Gastronomie 28/11/2025

    Supă cremoasă de conopidă cu sparanghel alb: un prânz rapid și sănătos

    Cultură 28/11/2025

    Muzeul Luvru va majora cu 45% preţul biletului de intrare pentru vizitatorii din afara Europei

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) S-au duelat la Vocea României, iar Tudor Chirilă a făcut alegerea. Irina Rimes și Theo Rose & Horia Brenciu s-au „bătut” pe celălalt concurent
    22/11/20253.361 Views
    Vis împlinit pentru Emilian Crețu! Satul Negureni prinde rădăcini: 10 hectare de pădure au fost plantate în localitatea natală a actorului
    22/11/20253.251 Views
    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa
    21/11/2025461 Views
    (VIDEO) Doi români care au ratat îmbarcarea au alergat pe pista aeroportului din Köln după un avion Wizz Air cu motoarele pornite
    24/11/2025391 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 28/11/20256 Mins Read1 Views

    Cum facem față anxietății în vremuri incerte: tehnici simple de gestionare a situațiilor

    Tehnicile de respirație controlată, mișcarea zilnică și limitarea expunerii la știri la maximum 30 de…

    Supă cremoasă de conopidă cu sparanghel alb: un prânz rapid și sănătos

    Muzeul Luvru va majora cu 45% preţul biletului de intrare pentru vizitatorii din afara Europei

    Toate zborurile FLYONE sunt la jumătate de preț! Doar astăzi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum facem față anxietății în vremuri incerte: tehnici simple de gestionare a situațiilor

    Supă cremoasă de conopidă cu sparanghel alb: un prânz rapid și sănătos

    Muzeul Luvru va majora cu 45% preţul biletului de intrare pentru vizitatorii din afara Europei

    Cele mai populare

    (VIDEO) S-au duelat la Vocea României, iar Tudor Chirilă a făcut alegerea. Irina Rimes și Theo Rose & Horia Brenciu s-au „bătut” pe celălalt concurent

    Vis împlinit pentru Emilian Crețu! Satul Negureni prinde rădăcini: 10 hectare de pădure au fost plantate în localitatea natală a actorului

    De ce articulațiile dor mai tare când vine frigul: explicații și sfaturi de la reumatologa Liliana Groppa

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.